Rännilen 11

Kort om fastigheten

Namn: Rännilen 11
Adress: Biblioteksgatan 8, Mäster Samuelsgatan 5
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg


Klassisk elegans för ett nytt sekel

Fastigheten Rännilen 11 var modern redan när den byggdes. Med varsam hand har Hufvudstaden kontinuerligt förnyat fastigheten, hela tiden med bibehållen charm.

Fastigheten Rännilen 11 stod färdig under seklets första år 1900. De, vid tiden, mycket produktiva arkitekterna Fritiof Ekman (1871-1941) och Georg Hagström (1865-1918) ritade huset. Liksom grannbyggnaden på Mäster Samuelsgatan, med samma arkitekter som upphovsmän, fick huset en elegant jugendskepnad med sirlig blomsterornamentik. Fasaderna utfördes med en sockel i vit sandsten och med terrasitputs i en varm orange ton ovanför. Det spetsiga valvet i hörnet över konditoriets entré visar tydligt förra sekelskiftet intresse för orientalisk arkitektur. Arkitekterna har också ritat kända byggnader som Hotel Diplomat på Strandvägen, SAF-huset på Blasieholmen och Blå Tornet på Drottninggatan.

Fastigheten har varit i Hufvudstadens ägo sedan 1958.

Magnifik inredning

Huset byggdes ursprungligen som ett bostadshus med generösa affärslokaler i gatuplan samt en trappa upp.Det förklarar rikedomen av praktfulla kakelugnar, dekorationsmålningar, stuckaturer, boaseringar och parketter. Interiört utfördes golv och trappor av vit marmor medan väggarna fick paneler och marmoreringar. I trapphusen insattes blyinfattade fönster och en hiss installerades redan från början. Sedan huset byggdes har fasaderna förenklats, vilket skedde i samband med en ombyggnad av kafélokalerna 1958. De senaste åren har huset underhållits varsamt för att bevara den magnifika inredningen. 

Strindberg och röda rummet

Blå tornet och Rännilen 11 har en annan koppling än bara arkitekterna. I huset på Drottninggatan bodde August Strindberg under sina sista år. Dessförinnan hade han, tillsammans med sin första hustru Siri von Essen, varit hyresgäst i det bostadshus som tidigare fanns på fastigheten Rännilen 11. Under tiden på Biblioteksgatan 8 skrev Strindberg sin storsäljande roman Röda Rummet. Hans alter ego, huvudpersonen Arvid Falk, bor i romanen vid samma gata.

AIK grundas

På adressen har även idrottshistoria skapats genom AIK:s grundande 1891. Här bodde Isidor Behrens som blev klubbens första ordförande. Föreningen ägnade sig i början mest åt allmän idrott och är från den här tiden faktiskt fortfarande regerande mästare i sparkstötting! Idag heter de stora sporterna fotboll och ishockey och de sektionerna införlivades i klubben 1896 respektive 1921. År 1937 flyttade AIK ut till Råsundastadion i Solna.

Grundförstärkt för att hålla

Under senare år har man grundförstärkt fastigheten. Alla hus i Bibliotekstan är byggda på mark som består av ett lager av lera och vilar därför på pålar som går ned till fast grund. I Gamla Stan kan man se exempel på hus som lutar väldigt mycket och det beror på att de står på porös mark och sjunker nedåt med tiden. I denna grundförstärkning pålade man om husen med moderna stålpelare. Grundförstärkningsarbetet var omfattande och pågick länge men var nödvändigt för att undvika skador på husen. Vi vill försäkra oss om att de ska kunna stå stabilt långt in i framtiden – i vart fall i 100 år till.

En ny stadsdel: BIBLIOTEKSTAN

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det ineffektivt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.

Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

Café med rik historia

En av de riktigt långvariga hyresgästerna är Wienerkonditoriet. Enda sedan förra sekelskiftet har kaféet med sitt förstklassiga bageri funnits i lokalerna. De första ägarna var släkten Hoffman-Bang och sedan dess har ägarbytena varit få under de drygt 100 år som passerat. 2019 slog portarna upp för ett ansiktslyft café med namnet Pas Dárt.

Om fastigheten

Huset, som går under fastighetsbeteckningen Rännilen 11, har en rik historia, man tror att Wienderkonditoriet öppnade här redan år 1900.

Kommunikationer

Mycket goda kommunikationer. Absolut närhet till Östermalmstorgs och Hötorgets T-banestation samt diverse busslinjer. Hufvudstaden har garage i fastigheten med dusch/omklädningsmöjligheter. Vi äger även parkeringshuset NK parkering och Continentalgaraget.

Närområdet

Här ligger butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna. Hufvudstaden har garage i fastigheten och även i intilliggande fastigheter. Vi äger även parkeringshusen NK parkering och Continentalgaraget.

Service

Som hyresgäst hos Hufvudstaden får du en hög servicenivå, och det kan vi ge genom ett nära, engagerat och personligt samarbete. Vi finns alltid på gångavstånd från våra hyresgäster och tar emot ärenden dygnet runt.

Övrig information

Fastigheten Rännilen 11 stod färdig år 1900. Ursprungligen byggdes fastigheten för bostäder i de övre våningarna och butiker i bottenplanet. Det förklarar rikedomen av praktfulla kakelugnar, dekorationsmålningar, stuckaturer och parketter. Till det yttre influerades arkitekterna Hagström & Ekman av wiensk arkitektur och till det inre av engelsk stil med ljusa hallar och öppna spisar. Wien hade vid sekelskiftet en utpräglad kafékultur och det är således ingen slump att Wienerkonditoriet legat i huset sedan det byggdes. Det var också här på Biblioteksgatan 8 som tre idrottsentusiaster 1891 bestämde sig för att bilda den Allmänna Idrottsklubben - grunden dagens AIK. Hufvudstaden köpte fastigheten 1958.