1921-1932

Spekulationsbubblan spricker. Efter första världskrigets krisår blir det kraftig inflation och våldsamma spekulationer i svensk ekonomi. Snart spricker bubblan. Sverige drabbas av deflation, jordbruk läggs ned och industrier går omkull. Nybildade filmbolaget SF är nära att knäckas av kostnaderna för den nybyggda Filmstaden i Råsunda, men räddas av att Hufvudstaden köper SF:s biofastigheter i 16 städer.
Tändstickspalatset - Ivar Kreugers högkvarter.

Professionell styrelse

Ivar Kreuger har formellt lämnat Hufvudstadens styrelse. Vd Lennart Palme har tvingats avgå. Kreugers förtrogne medarbetare och kusin Nils Ahlström blir styrelseordförande, men från 1923 rekryteras skickliga direktörer och politiker till en mer professionell företagsledning. Hit hör byggmästaren C W Andrén, Erik Hjorth från Skånska Cement, förre landshövdingen Sven Lübeck, Handelsbankens Allan Cederborg och finansborgarrådet Carl Juhlin- Dannfelt. Alla har som merit att de är omvittnat sparsamma.

Centrumhuset invigdes 1931.Skandia

1920-talets vackraste svenska biograf byggs i Hufvudstadens fastighet på Drottninggatan 82. Skandia blir i arkitekten Gunnar Asplunds händer en påkostad nyklassicistisk pärla som landets ledande konstnärer utsmyckar med antika motiv.

Kungsgatan

Den blivande paradgatan Kungsgatan har 1911 brutits fram genom Brunkebergsåsen från Stureplan mot Hötorget. Hufvudstaden är snabbt ur startgroparna, och köper ett stort antal tomter. Bland annat vid Norrlandsgatan, där Kungsgatan 4 – 10 bebyggs, med Radiotjänst som en av hyresgästerna – och inte minst kring korsningen med Sveavägen.

Hufvudstaden köper fastigheter i hörnkvarteren Järnplåten och Hästhuvudet, men det första hela kvarteret som förvärvas i korsningen Kungsgatan – Sveavägen är Oxhuvudet. Här invigs 1931 Centrumhuset, en hypermodern koloss i mörkt tegel som rymmer en exklusiv galleria med 14 butiker – noga utvalda av Hufvudstaden – och inte mindre än 60 kontorsrum åt filmbolaget SF.

Tändstickspalatset

I mitten av 1920-talet kommer Hufvudstaden åter igång med nybyggen i egen regi. I den nyanlagda stadsdelen Röda bergen i Vasastan uppför bolaget nära 200 bostadslägenheter.

Ännu större uppmärksamhet får det eleganta Tändstickspalatset, som 1926 – 28 byggs åt Ivar Kreuger på Västra Trädgårdsgatan 15. Vägg i vägg, i nummer 17, har Hufvudstaden sitt huvudkontor ända in på 1960-talet.

Kreugerkraschen

Kreugers kista fördes från Paris till Stockholm 1932.

I mars 1932 är spelet slut för Ivar Kreuger; ingenjören, finansmannen och företagsledaren hittas död i Paris. Han var en av världens största låntagare och långivare, men kunde inte längre rulla miljonskulderna fram för sig.

Kreugerimperiets kollaps får enorma konsekvenser för storföretag och småsparare. För Hufvudstaden medför den en oviss framtid och rättsprocesser mot företagets ledning. Brottsutredarna beslagtar till och med Hufvudstadens handkassa, så medarbetarna får själva skramla ihop till växel när hyresgästerna betalar sina månadshyror.