Inom Vallgraven 12:10

Kort om fastigheten

Namn: Inom Vallgraven 12:10
Adress: Södra Hamngatan 49-57, Östra Larmgatan 1, Drottninggatan 54-60
Område: City/CBD, Fredstan
Byggnadsår: 1975


Stadsmässig postmodernism

Södra Hamngatan är en av Göteborgs elegantaste gator. Här har handelshus, banker och hotell avlöst varandra i en finstämd rad. Så är det fortfarande. Fastigheten Inom Vallgraven 12:10 smälter väl in i miljön genom sin skala och anpassade arkitektur. Fastän huset tar upp mer än hälften av ett kvarter skapar det variation med den medvetna uppdelningen i flera samspelande fasader. Byggnaden är ett tidigt exempel på högkvalitativ postmodernism i sin tydliga stadsmässighet. 

Fastigheten Inom Vallgraven 12:10 byggdes mellan åren 1973 och 1975. Det var en tid då den storskaliga arkitekturen började bli allt mer ifrågasatt. Istället riktades blickarna tillbaka mot den mindre skala som varit vanlig före de stora rivningarna i Göteborg och andra städer. Fastigheten är ett fint exempel på hur en ny stil skapades i svallvågorna av debatten. Uppdelningen i fem fasader mot Södra Hamngatan och användandet av klassiska byggmaterial som tegel tillsammans med utsmyckningar och ornamentik, var något helt nytt under sjuttiotalets början.

Mångsidig arkitekt

Arkitekt var professor Johannes Olivegren (1926-1989). Olivegren var en mångsidig arkitekt som verkat inom flera fält. Efter sin examen 1952 kom Olivegren att under två decennier arbeta med ett stort antal nya kyrkor. I den modernistiska kyrkoarkitekturen kom han i kontakt med material som också kan ses i Inom Vallgraven 12:10. Under arbetet med kyrkorummen samarbetade Olivegren ofta med konstnären Ralph Bergholtz (1908-1988). Han kom senare att engageras för utsmyckningen av fastighetens fasader. Bland annat har Bergholtz utfört dekorativa emaljarbeten i husets fönsterbröstningar.

Minnen från historiskt hotell

Som ett minne från de fastigheter som stått på platsen tidigare finns målningar med stadshistoriska motiv i entréerna och mot Södra Hamngatan smyckas delar av fasaden med äldre detaljer. Bl.a. finns två hermer, skulpterade mansfigurer utan underkropp, som på sina huvuden bär en baldakin. Hermerna är hämtade från den rikt dekorerade fasaden till det rivna Grand Hotell Haglund. Hotellet, som tidigare upptog en stor del av det aktuella kvarteret serverade sin sista middag den 9 april 1967. Dessförinnan hade det varit ett anrikt nöjesetablissemang för generationer av göteborgare. Hotellet hade uppförts 1872 av köpmannen Lars Peter Haglund. Samme man ägde också grannhotellet Göta Källare, som var stadens äldsta hotell. Än idag minner namnet Hotellplatsen om den tidigare verksamhetens glansdagar.

Långsiktiga hyresgäster

Efter att dagens fastighet stod klar har många kontorshyresgäster och butiker haft sin verksamhet här. Från början fanns en butikpassage, ”Citypassagen” genom huset, och två av husets sidor byggdes med arkader. Arkadsystemet är en rest efter rekordårens trafikplan för Göteborg, där ett nät av s.k. servicegator utan besvärande trottoarer skulle skapas för biltrafiken. Bland de kontorshyresgäster som funnits längst i fastigheten märks Svenskt Näringsliv/SAF. 

Om fastigheten

Fastigheten Inom Vallgraven 12:10 byggdes 1975. Arkitekt var Johannes Olivegren, professor på Chalmers Tekniska Högskola.

Kommunikationer

De flesta buss- och spårvagnslinjer samt flygbussar stannar i Brunnsparken och området kring Nordstan. Endast ett stenkast bort ligger Centralstationen och Nils Ericson terminalen med bussar, tåg och taxistation.

Närområdet

Här sitter du mitt i city, med närhet till ett rikt utbud av restauranger, caféer, kommunikationer och alla typer av service.

Service

Som hyresgäst hos Hufvudstaden får du en hög servicenivå, och det kan vi ge genom ett nära, engagerat och personligt samarbete. Vi finns alltid på gångavstånd från våra hyresgäster och tar emot ärenden dygnet runt.

Parkering

Enkel och bekväm parkering finns i P-hus City på Östra Larmgatan med möjlighet till korttids- och kontraktsparkering.

Övrig information

Fastigheten Inom Vallgraven 12:10, tidigare känt som Citypassagen, uppfördes 1973-1975 för Fastighets AB Hufvudstaden, enligt ritningar av arkitekt J Olivegren. Ursprungligen fanns en passage genom huset. Den är igenbyggd och flera små inre och yttre ändringar har gjorts. Fastigheten inrymmer cirka 10 300 kvadratmeter kontor, cirka 1 000 kvadratmeter lager och ca. 3 600 kvadratmeter utgörs av butiker och restauranger. Mot Södra Hamngatan dominerade Grand Hotell Haglunds imponerande 1800-talsfasad. Den var rikt dekorerad med välvd takvåning och tornbyggnader. De mest påkostade delarna i interiören var den överglasade gården och matsalen. Den nya byggnadens fasadindelning vill påminna om en äldre mer småskalig bebyggelse. Hermerna, som tycks bära upp byggnaden på sina huvuden, är reliker från tidigare bebyggelse. De ingick i fasaden på Grand Hotell Haglund. Fönsterbröstningarna har emaljarbeten utförda av konstnären R Bergholtz. På väggarna i entréerna hänger stora målningar med stadshistoriska motiv.