Närodlat mitt i Stockholm city på Norrmalmstorg 1

På Danske Banks kontor i centrala Stockholm kan anställda och kunder njuta av närodlat i bokstavlig bemärkelse. Här odlas grönsaker och kryddor på takterrassen – med jord från inomhuskomposten.

Den ständiga strävan att minska vår miljöpåverkan delas ofta av våra hyresgäster. Hos Danske Bank, som även har grönt hyresavtal, drivs just nu ett projekt med att testa en kompost för inomhusbruk. Jorden används sedan i de egna odlingslådorna.

Odlingen har blivit uppskattad av både anställda och gäster under de cirka 50-70 luncher som serveras i representationsvåningen dagligen.

Med utsikt över bland annat Kungsträdgården, Norrmalmstorg och takåsarna ända bort till Djurgården står odlingslådorna på rad utanför fönstret och kökschefen Manuel Svensson njuter av att kunna komponera menyer utifrån det som är i säsong.

Här finns allt från syrlig isört som kan användas i sallad, lavendel att smaksätta glass och kakor med och en ostronört som smakar hav och serveras tillsammans med MSC-märkt rödtunga.

– Det roliga med vår odling är att kunna använda hela växten – som gurkörten som förutom bladen har en fantastiskt god rot som påminner om persiljerot, berättar Manuel.

Alla växter och kryddor drivs upp från kulturarvsfröer och gynnar den biologiska mångfalden, vissa arter är över 100 år gamla. Till exempel ärtan ”Lokförare” och mangold vars blommor doftar svagt av honung. 

– Precis innan sommaren skördade vi en hel del kryddor och grönsaker som de anställda fick ta hem och laga fredagsmiddag av. Grönsaker som odlats på jord från deras lunchmatrester. Det blev mycket populärt, berättar Manuel.

Den nya komposten är en liten, smidig, tyst och luktfri maskin för inomhusbruk som ansluts till kolfilter eller frånluftsuttag och minskar det organiska avfallet med ca 85%. 

– Komposten är ytterligare ett led i vårt hållbarhetstänk, berättar driftledare Sara Vikström. Den matas med husets kaffesump och matavfall och sväljer 3-5 kg per dygn. Redan efter en vecka ger den fin jord. Tillsammans med vår avfallssortering som känner av vad du slänger och sorterar avfallet själv bidrar det till att minska vår miljöpåverkan. 

Just nu pågår ett projekt där komposten lånas ut till andra våningar i huset. Planer finns på att köpa in fler komposter i framtiden och även ett par ytterligare odlingslådor nästa år. 

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda närodlat i stan och den här lokalen möjliggör verkligen det. Och det finns många fler möjligheter för ett hållbarare kontor som vi håller på att utforska, avslutar Sara.

Mer från Kunskap & inspiration

Återbruk och innovation

För många hyresgäster är hållbarhetsfrågan central i valet av kontorslokaler. På Hufvudstaden har vi infört flera initiativ för att möta de höga...

Hufvudstaden förbereder sig för klimatförändringar

Klimatförändringarna antas ge kraftiga väderförändringar och extremväder med höga temperaturer och kraftiga skyfall som följd. Vi pratade med Joaki...

Swedfund har hittat hem på Drottninggatan

Swedfunds uppdrag med att bekämpa fattigdom genom att investera i hållbara företag ställer höga krav på en flexibel kontorslokal – nu har de hittat...