Återbruk i fokus när Hufvudstaden förnyade kontoret

Att renovera ett kontor kan vara ganska enkelt. Släng ut de gamla möblerna, ställ in helt nya och vips så är kontoret nytt och fräscht. Men det var just i början av renoveringsarbetet av Göteborgskontoret som medarbetarna Karoline Zacharoff, Lina Ahlström och Antero Gannå från Hufvudstaden insåg att de måste tänka annorlunda.

Ibland måste man ge en heltäckningsmatta en andra chans. I alla fall om man framgångsrikt vill renovera ett kontor på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. När Hufvudstadens Göteborgskontor skulle renoveras var man dock nära att gå i gamla hjulspår.

– Vi anlitade en inredningsarkitekt som vi brukar göra men insåg ganska snart att nu gör vi ju precis som vi inte ska göra, alltså köpa helt nya möbler. Vi behöll förslaget men utgick från att vi skulle använda återbrukade möbler istället, säger Lina Ahlström.

Nytt tänk i renoveringsprocessen

Marknaden för återbrukade möbler växer alltmer och möjligheterna till att hitta inredning till kontoret behöver inte vara svårt.

– Vi tog kontakt med en återbrukskonsult som jobbade parallellt med inredningsarkitekten. Tanken var aldrig att göra några större ändringar i planlösningen, i stället ville vi jobba med de förutsättningarna vi hade, säger Lina Ahlström.

 

– Bland annat återanvände vi möbler genom att placera ut dem på nya platser på kontoret. Vi sparade också flera mattor i kontorslandskapet. Om vi inte hittade det vi letade efter på återbruksmarknaden och behövde köpa nytt så var det viktigt att välja tidlösa produkter som kan användas länge, även efter en flytt eller renovering, säger Karoline Zacharoff.

Bland medarbetarna på Hufvudstadens kontor i Göteborg har kunskapen och medvetenheten kring återbruk ökat under renoveringsarbetet. Många har fått upp ögonen för vad man kan göra och vilken effekt det kan ge.

– Vi gjorde om våra befintliga skrivbord genom att förminska skivorna och bordsstativen. Många tycker att det ser ut som helt nya skrivbord trots att det i princip är de samma som tidigare, säger Karoline.  

Insatserna som gjordes för att ta till vara på så mycket som möjligt under renoveringen resulterade i att Hufvudstaden belönades med priset Årets uppstickare inom återbruk. Priset delas ut av Business Region Göteborg och för Lina och Karoline känns det som ett kvitto på ett lyckat renoveringsarbete.

– Det är fint att kunna bekräfta att vi gjort någonting som betyder något. Hufvudstaden är kanske inte de som först och främst förknippas med hållbarhet och återbruk. Det är kul att vi uppmärksammas, för vi gör mycket som kanske inte alltid syns, säger Lina.

Återanvändning en självklarhet i framtiden

Återbruk av möbler och material vid renovering eller en ombyggnad är något som både Lina och Karoline tror kommer bli en självklarhet.

– Hantverkare kommer bli bättre och bättre på att försiktigt plocka bort exempelvis dörrar och karmar för återmontering. Samtidigt blir vi bättre på att ställa rätt krav, följa upp och se till att de har rätt förutsättningar, säger Lina.

Kontoret kan numera ses som ett referensobjekt för vad som går att åstadkomma med återanvänd inredning, ibland bjuds kunder in för att få inspiration. För den som funderar på att renovera kontoret finns några generella tips säger Lina och Karoline.

– Lyssna in dem som jobbar på kontoret, det finns väldigt mycket tips och idéer hos alla på arbetsplatsen. Vi gjorde en enkät och samlade in önskemål så att kontoret skulle matcha förväntningarna, säger Karoline.

– Inventera och se vad som finns, sen kan man ta in exempelvis en återbrukskonsult som ger lite andra ögon. Ibland räcker att laminera om en skiva eller klä om en stol, med återbruk kan du göra mer för samma pengar, säger Lina.

Sammanställning av klimatbesparingar i projektet

I projektet tog vi hjälp av Återbruksbyrån för att göra en återbruksbedömning av befintliga möbler med fokus på bevarande och återanvändning enligt konceptet ”Hållbar hyresgästanpassning”. Återbruksbyrån har även sammanställt alla återbruksåtgärder i projektet och resultatet visar att denna kontorsrenovering har gjort en total CO2e besparing på ca 19,7 ton CO2e samt en avfallsminskning på totalt ca 8 ton.

19,7 ton CO2e motsvarar:

  • 6156 liter bensin eller
  • 172 st Treglasfönster (vikt 40 kg) eller
  • 76 st ståldörrar eller
  • 7338 liter väggfärg eller
  • 2709 st gipsskivor (1200 mm)

Mer från Kunskap & inspiration

Kungsgatan är en ikonisk plats

En av Sveriges mest livfulla gator är också en av Sveriges mest välkända. På Kungsgatan i Stockholm samsas traditionella företag med nystartade...

Arkeologisk utgrävning i Kvarteret Johanna

I flera veckor har arkeologer varit på plats i Kvarteret Johanna och hittat fynd från när staden grundades på 1600-talet.

Möt Hufvudstadens VD

Efter 15 år i olika roller på Hufvudstaden AB tar Anders Nygren plats på VD-posten. Att skapa framtidens kontor, butiker och attraktiva stadsmiljöe...