Flexibilitet i en föränderlig värld – så kommer framtidens kontor utformas

En utdragen pandemi gjorde hemmajobbandet till vardag och skyndade på en trend som fått fäste redan före covid-19. Så frågan är: Vilka krav ställer det på framtidens arbetsplatser?

Strykbrädor har använts som provisoriska ståskrivbord, källarförråd har rustats upp till regelrätta kontorsmiljöer och digitala möten har skett i såväl sovrum som vardagsrum. De senaste årens hemmajobbande har varit en uppvisning i kreativitet. På grund av pandemin – men också tack vare en ökad digitalisering på bred front.  

– Trenden att jobba mer hemifrån startade faktiskt redan före pandemin, men vi kan väl lugnt säga att de senaste åren har skyndat på processen, menar Anne-Li Åldstedt, uthyrningschef på Hufvudstaden.  

Det är andra tider nu. Post-corona. Och frågan är vad de senaste årens hemmajobbande kommer att sätta för avtryck långsiktigt på framtidens kontorsmiljöer. Anne-Li Åldstedt, som har varit i branschen i närmare 20 år, tror i varje fall att de öppna landskapens tid är passé. 

– Flexibilitet är nyckeln framöver. Arbetsgivare kommer alltmer acceptera att de anställda jobbar en eller flera dagar hemifrån och det påverkar i sin tur hur du inreder kontoren, säger hon.  

Konkret betyder det större variation i en och samma lokal. Mötesrum med goda möjligheter till digitala möten bör varvas med mindre rum där det går att stänga in sig för den som behöver vara i fred. Och behovet av sällskapsytor lär öka – eftersom de som tar sig in till kontoret delvis kommer att göra det för att få umgås med sina kollegor.  

– Men den här hemma-hos-känslan har vi faktiskt jobbat med i många år. Du vill inte längre bara att ett skrivbord och en stol, utan kontoret ska vara inbjudande och avslappnande, säger Anne-Li Åldstedt 

Att detta är vad som efterfrågas vet Eva-Lotta Lundberg, Hufvudstadens förvaltningschef Norrmalmstorg/Bibliotekstan. De kunder som hon står i tät kontakt med är ofta designmedvetna och lägger ner mycket energi på arbetsplatsens trivselfaktor. Många har rotat sig så väl att de ogärna överväger flytt även om behovet att expandera finns. Som revisions- och skatterådgivare Advice som har suttit i samma lokaler i Bibliotekstan sedan 1997. När de förra året behövde större ytor blev lösningen att bygga ut istället för att flytta.  

– Vi hade ett teknikutrymme i fastigheten på samma plan som deras lokaler och sökte bygglov för det. Sedan lyfte vi bort den stora kylmediafläkten som stod där med lyftkran och gjorde om allt till kontorsmiljö, säger Eva-Lotta Lundberg.  

Den typen av flexibilitet från fastighetsägarens sida är vägen framåt, menar såväl Eva-Lotta Lundberg som Anne-Li Åldstedt. När omvärlden förändras, måste det som erbjuds följa med i utvecklingen.  

– Kontoret ska vara en plats där du vill vara, någonting du längtar till, säger Anne-Li Åldstedt. 

Eva-Lotta Lundberg instämmer:  

– I grunden handlar det om kundvård, att anpassa sig till det som kunderna söker. Och det är ju egentligen det som vi på Hufvudstaden har fokuserat på i många år. En nöjd kund gör oss till ett bättre bolag, eftersom den här flexibiliteten kräver att vi ständigt utvecklas.  

Mer från Kunskap & inspiration

Framtidens kontor

Pandemin har förändrat sätten vi arbetar på, vilket gör att kontoren behöver anpassas till de nya förutsättningarna. Anki Håkansson, Förvaltningsch...

Kungsgatan är en ikonisk plats

En av Sveriges mest livfulla gator är också en av Sveriges mest välkända. På Kungsgatan i Stockholm samsas traditionella företag med nystartade...

Möt Hufvudstadens VD

Efter 15 år i olika roller på Hufvudstaden AB tar Anders Nygren plats på VD-posten. Att skapa framtidens kontor, butiker och attraktiva stadsmiljöe...