Tillsammans för Stockholms mest attraktiva plats

Att väcka liv och rörelse i några kvarter fyllda med kontorslokaler mitt i city kan vara en utmaning. Men ibland fungerar det över all förväntan. I Bibliotekstan verkar kontor, butiker och restauranger i symbios för att skapa ett av Stockholms mest attraktiva områden.

När Eva-Lotta Lundberg började arbeta på Hufvudstaden 2005 rådde andra ideal än i dag. Det var de moderna och nybyggda glashusens tid, de öppna kontorslandskapens era. Som uthyrare av vackra fastigheter från sekelskiftet hade det sina utmaningar, men hon visste också att tiden talade för henne.

Hufvudstadens fastigheter är så otroligt vackra och genom att modernisera dem hittade vi nya former och ett nyväckt intresse för att sitta i sådnana här byggnader och arbeta.

Dessutom visade det sig skapa ett intresse som blev varaktigt. När Eva-Lotta Lundberg 2005 började på Hufvudstaden var det som uthyrare och hon lärde då känna många av de kunder som hon nu, 17 år senare, har kontakt med i rollen som förvaltningschef.  

Att kunderna har stannat kvar år ut och år in tyder på att de trivs i området. 

– Bibliotekstan är hetare än någonsin och vi har också jobbat målmedvetet för att det ska bli det finaste området i hela city, säger Eva-Lotta Lundberg.  

Att Hufvudstaden har lyckats beror på flera anledningar. Området är tillräckligt avgränsat för att bli överskådligt, och samtidigt stort nog för att garantera fortsatt utveckling.  

Fastigheterna jobbas det frekvent med; allt ska vara på topp när hyresgästerna anländer på morgonen. 

– Att äga sådana här fina fastigheter är att ta hand om dem, det är ett långsiktigt arbete som syftar till att de ska hålla i mer än 100 år till, och då är det självklart att vi ägnar oss åt detaljer i trapphus, till exempel, säger Eva-Lotta Lundberg.  

Resultatet: ett område fyllt med arbetsplatser för framgångsrika bolag, men också med gemytliga restauranger och bra butiker.  

– Restauranger, butiker och kontor är beroende av varandra eftersom det inte finns så mycket bostäder i området. Istället blir mixen av de här tre elementen det som skapar trivseln i Bibliotekstan, säger Eva-Lotta Lundberg. 

Som fastighetsägare bidrar Hufvudstaden på det sätt de kan – genom att jobba med marknadsföring och aktiviteter i området för både besökare och hyresgäster, men också via spännande samarbeten som till exempel Stockholm Fashion Week.  

För att inte tala om den återkommande jultraditionen – den utrullade röda mattan på Biblioteksgatan och den stämningsfulla juldekoren i hela området. Eller återuppbyggnaden av Vildmannen 7, fastigheten från slutet av 1800-talet som brandhärjades svårt 2017 men där Hufvudstaden lyckades bevara den fina stenfasaden. När den nya fastigheten står klar 2023 kommer den erbjuda ytterligare 4 000 kvadratmeter toppmoderna kontors- och butikslokaler i området.  

– Det kommer att lyfta Bibliotekstan ytterligare. Dessutom känns det bra att både ta till vara på historien och skapa ny historia genom en sådan här återuppbyggnad, säger Eva-Lotta Lundberg.  

Eva-Lotta Lundberg, förvaltningschef Norrmalmstorg/Bibliotekstan berättar mer om området.

Mer från Kunskap & inspiration

Trend i tiden – det färdiga kontoret

I en föränderlig värld är det av största vikt att vara anpassningsbar. Och ibland kan den yttersta formen av flexibilitet vara det som redan står...

Anpassa, renovera och bygg om dina lokaler

Smidig lokalanpassning - på ert sätt.

Första parkett vid stadsomvandlingen

Gamla stan är Stockholms historiska och geografiska hjärta. Med sin unika atmosfär är stadsdelen en favorit hos både stockholmare och besökare. Här...