Startskott för uppbyggnaden av Vildmannen 7

Nu har det första steget tagits för att återuppföra det unika huset i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan efter den tragiska branden. Ett bygge som inte är helt okomplicerat och görs med största möjliga varsamhet.

  

Under natten till söndagen den 3 november anlände en 18 meter lång mobilkran till korsningen i Bibliotekstan mitt i Stockholm. Mobilkranen hade som uppgift att lyfta en andra, större byggkran över den gamla 1800-talsfasaden och placera den på innergården.

- Det stora kranlyftet var ett komplicerat jobb, men kunde genomföras utan några incidenter på tre dagar istället för sex som planerat. Det känns väldigt bra då vi vill undvika att störa omgivande verksamhet i så stor utsträckning som möjligt. Nu följer en intensiv tid då vi tömmer fastigheten på rasmassor för att under nästa år börja bygga nytt innanför den sparade fasaden, säger John Lethenström, Chef Fastighetsutveckling Hufvudstaden.

En spännande historia

Vildmannen 7, med sin karakteristiska fasad, uppfördes ursprungligen under åren 1895-1897 och har ett stort kulturvärde. Byggmästaren C.G Ohlsson själv var en av de första hyresgästerna att flytta in. Här fanns också grosshandlare, häradshövdingar och direktörer – och så småningom den kvinnliga kooperationen och matvarubutiken Svenska Hem med framstående medlemmar som Selma Lagerlöf, Harriet Bosse och Ellen Key.

En unik fasad

När fastigheten är tömd kommer bygget av en ny fastighet innanför den sparade fasaden påbörjas. Fasaden, helt i roslagssandsten har detaljer inspirerade av medeltida arkitektur och kommer stå kvar och få möjlighet att fyllas med nya rum.

- Sedan branden 2017 har vi fått många frågor från media och intresserade stockholmare om fastigheten Vildmannens historia, vad som kan räddas och hur planerna ser ut för framtiden. Det är roligt att vi är så många som känner starkt engagemang för Stockholms historiska byggnader. Nu ser vi fram emot att få se huset än en gång fyllas med människor och aktivitet, avslutar John Lethenström, Chef Fastighetsutveckling Hufvudstaden

 

Vill du veta mer om arbetet med Vildmannen 7? Läs mer här.

Mer från Kunskap & inspiration

Återbruk i Kvarteret Johanna

För att minska vårt klimatavtryck är återbruk och återvinning en naturlig del i våra projekt. I Kvarteret Johanna har bland annat dörrar, mattor oc...

Montering av byggkranar vid Vildmannen 7

Under första veckan i november kommer Bibliotekstan att få besök av en stor mobilkran.

Den nya fasaden växer fram i Kvarteret Johanna

Nu står den första delen av fasaden i Kvarteret Johanna klar. Den gröna tegelfasaden är en del av alla fasader vi kommer få se växa fram när det ny...