Montering av byggkranar vid Vildmannen 7

Under första veckan i november kommer Bibliotekstan att få besök av en stor mobilkran.

Mobilkranens uppdrag är att lyfta en byggkran över den gamla 1800-tals fasaden till Vildmannen 7, och placera den på innergården.

Monteringen av byggkranen är ett första steg i återuppbyggandet av den brandhärjade fastigheten i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan.

Mobilkranens arbete vid Vildmannen 7 är komplicerat och kommer tyvärr att påverka framkomligheten i kvarteret under cirka en veckas tid. Kranen kommer att köras in till Stockholm på natten söndagen den 3 november och parkeras i korsningen Jakobsbergsgatan och Biblioteksgatan.

Den 18 meter långa mobilkranen kommer blockera en stor del av korsningen och ett staket sätts upp runt om för att skapa en säker miljö. Både värdar och väktare finns på plats för att hjälpa Bibliotekstans besökare att säkert röra sig runt den tillfälliga byggarbetsplatsen.

 

Arbetet med att placera byggkranen på innergården beräknas ta en vecka och för att störa omgivande verksamhet så lite som möjligt genomförs de tunga lyften på natten. Under nätter med arbete är en större del av Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan avstängd. Planerat datum för bortforslandet av mobilkranen är morgonen den 8 november 2019.

I början av december monteras en andra byggkran på Jakobsbergsgatan. Den kommer att stå vid Vildmannens fasad inom det område som idag är avspärrat.

Monteringen av de båda byggkranarna kan ses som ett startskott för återuppbyggnaden av Vildmannen 7 som tragiskt nog brandhärjades i november 2017. Kranarna kommer inledningsvis att användas för att kunna tömma fastigheten på rasmassor. Under 2020 påbörjas sedan bygget av en ny fastighet innanför den sparade fasaden.

Vi beklagar de störningar som detta arbete kommer medföra för de som arbetar i kvarteret och för de som under perioden besöker Bibliotekstan.

Läs mer om återuppbyggnaden av Vildmannen 7 här.

Mer från Kunskap & inspiration

Ombyggnationen av Kvarteret Johanna

Kvarteret Johanna är just nu i full utveckling för att skapa en levande och trygg stadskärna. Kvarterets historia sträcker sig tillbaka till...

I samklang med dåtidens arkitektur i Göteborg

När gammalt möter nytt och en bit av Bohuslän tar plats på taket. Arkitekt Josef Eder berättar om möjligheterna med att omvandla Kvarteret Johanna.

Arkeologisk utgrävning i Kvarteret Johanna

I flera veckor har arkeologer varit på plats i Kvarteret Johanna och hittat fynd från när staden grundades på 1600-talet.