Fastigheten totalförstördes i en omfattande brand hösten 2017, men glädjande nog stod stenfasaden kvar. Sommaren 2023 blev arbetet med att bygga en ny fastighet innanför den unika 120 år gamla fasaden klart. Här finns idag ljusa, flexibla och moderna kontors- och butikslokaler samt ett antal företagslägenheter.

Bibliotekstan har återfått sin vackra borg

Vildmannen 7 är en stycke kulturhistoria både vad gäller arkitektur och vilka hyresgäster fastigheten rymt under åren. Fastigheten uppfördes mellan åren 1895 och 1897 och den ovanliga fasaden i Roslagssandsten med rik ornamentik liknades vid en medeltida borg. En förödande brand totalförstörde fastigheten i november 2017, men tack vare att man lyckades rädda den gamla fasaden behåller fastigheten sitt magnifika yttre. Arbetet med återuppbyggnaden har dokumenteras med både filmer och bilder där intresserade har kunnat följa processen i detta mycket annorlunda projekt. Sommaren 2023 invigdes den återuppbyggda Vildmannen 7.  

Den nya fastigheten – ett unikt möte mellan det gamla och nya

Efter en både spektakulär och komplicerad byggprocess skänker Vildmannen 7 åter sin glans till Bibliotekstan i Stockholm city. Den nya fastigheten är ett unikt möte mellan det nya och det gamla. De flesta fastigheter som är över 100 år har varit med om ombyggnationer, men det är ofta svårt att optimera ytor och tillgänglighetsanpassa i så gamla hus. Möjligheten att bygga något nytt från grunden innanför en 120 år gammal fasad sker väldigt sällan.

Vildmannen 7 har sammanlagt 4 800 kvm uthyrningsbar yta och nybyggnationen har gett möjlighet till effektiva planlösningar och införandet av flera hållbara system som bergvärme och solceller. Innergården har fått en ny struktur och mer ljus tack vare en borttagen vägg mot grannfastigheten. Hela byggnaden får ett fint ljusinsläpp via gårdens stora glaspartier och franska balkonger. Biblioteksgatans pampiga entrémotiv och den vackra ekporten har bevarats. På insidan har entrén fått en ny spektakulär spiraltrappa, vackert belyst via ett takfönster.

Samtliga kontorsplan hyrs av Cirio Advokatbyrå och i gatuplanets butikslokaler tar varumärken såsom Chanel Fragrance and Beauty Boutique, det franska modevarumärket A.P.C. och det svenska sko- och accessoarvarumärket ATP Atelier plats.

Vildmannen 7 står nu klar

Dykningsarbete mitt i city

Återuppbyggnation och rivning efter brand

Startskottet för återuppbyggnad


Fastighetens historia

Fastigheten har utvecklats och varsamt förändrats med tiden innan den tragiska branden i november 2017. Stadsmuseet klassificerade Vildmannen 7 som en fastighet av allra högsta kulturhistoriska värde.

Ta del av fastighetens spännande historia här.

Kartvy