Skären 9

Vid Norrmalmstorg i City, i korsningen mellan Smålandsgatan och Norrlandsgatan, ligger fastigheten Skären 9. Kvarteret Skären är centralt beläget mitt i Bibliotekstan och har genomgått en totalrenovering samt fått en påbyggnad.

Renovering för framtiden - Skären 9


Fler kontorslokaler i Bibliotekstan

Fastigheten Skären 9, som är belägen i området Bibliotekstan i Stockholm, antog en ny detaljplan 2015. Den nya planen möjliggjorde en påbyggnad om 2 – 3 våningar och medgav en tillkommande uthyrningsbar yta om cirka 2 600 kvm.

I samband med påbyggnaden gjordes en genomgripande totalrenovering av de befintliga ytorna och en uppgradering av tekniken i sin helhet.

Den nyrenoverade fastigheten omfattar ca 12 500 kvm fördelat på 10 700 kvm kontor samt 1 800 kvm butik. Projektet påbörjades i kvartal 1 2019 och pågick i 2 år. Efter färdigställandet erbjuder fastigheten toppmoderna kontor och butiker i ett mycket attraktivt läge.

Advokatfirman Vinge som redan var en befintlig hyresgäst i fastigheten tecknade ett nytt långt avtal med Hufvudstaden. Avtalet omfattar ca 75 % av kontorslokalerna, och flyttade under byggtiden till temporära lokaler i närheten. Vinge har varit hyresgäst i fastigheten sedan 1984. 1999 utökades förhyrningen med en utbyggnad på gården.

I fastigheten har också Hufvudstadens första egna coworking, Cecil Coworking öppnat. En premiumanläggning på ca 3000 kvadratmeter med ca 300 kontorsplatser. Cecil Coworking erbjuder förutom arbetsplatser i ett attraktivt läge, en förstklassig service och ett professionellt nätverk.

Fastighetens historia

Skären 9 ligger i korsningen Smålandsgatan och Norrlandsgatan och är ett av de nyaste husen i BibliotekstanDet ursprungliga gathuset, ritades av arkitekterna Uhlin & Malm och uppfördes 1984, medan gårdshuset ritades av arkitekt Sune Malmquist och blev klart 2003. Mellan 2019 och 2021 genomfördes en större om- och påbyggnation och denna gång var det General Architecture som tog fram ritningarna, en ombyggnation som våren 2022 nominerades till det prestigefulla Kasper Sahlin-priset.

Ta del av fastighetens spännande historia här.

Kartvy