Kontorsflytten ett lyft för Fastighetsägarna GFR

En inflytt med hållbarhet och miljötänk som ledord föregick Fastighetsägarna GFR:s flytt till fastigheten Femman i september. – Vi är väldigt nöjda med slutresultatet. Det var en rolig resa att vara med på, säger Emma Österdahl, jurist och områdeschef på Fastighetsägarna GFR.

I över 40 år hade förra hyresgästen Tullverket huserat i en stor del av fastigheten på Spannmålsgatan 19 i centrala Göteborg. När det stod klart att myndigheten skulle flytta började nya hyresgästen Fastighetsägarna GFR skissa på en ansiktslyft för sina nya lokaler. 34 arbetsplatser skulle fördelas på 640 kvm.

– Vi startade projektet i god tid för att se över våra behov. Med de förändrade arbetssätt som pandemin förde med sig blev våra tidigare lokaler som omfattade 1 000 kvadratmeter, där nästan alla hade egna rum, för stora.

En arkitekt anlitades och tillsammans med flera medarbetare bollade han kring behov, krav, och vad som skulle vara ändamålsenligt. Man landade i att kontorslandskap behövs för att komma ner i storlek.

– Men vi efterfrågade också rum för enskilda samtal och större mötesrum. Samtidigt ville vi ha öppna ytor för att kunna träffas, umgås och för kreativitet.

Emma Österdahl berättar hur man tog sikte på att skapa en mysig, modern och som hon säger ”lite cool” lokal. Hjärtat skulle vara matsalen så därför fick köket plats i mitten. För uppdraget tog företaget in en inredningsarkitekt som hjälpte till med koncept och fokus på hållbarhet.

– Vi förklarade att vi inte ville ha helvitt som tidigare. Det blev jordigare toner, brunt och beige med inslag av pastell.

Återanvände möbler

För Fastighetsägarna GFR var hållbarhet viktigt när det kom till inredningen.

– Vi tog med oss många möbler från vårt tidigare kontor som vi sedan klädde om i nya passande färger. Dessutom köpte vi en del begagnat som vi också draperade om. För oss var det viktigt att kontorslandskapet skulle kännas tyst och trevligt.

Det blev en satsning på mycket textilier och växter. Bakom skrivborden placerades växter på de ganska höga förvaringsskåpen för att uppnå en avgränsande effekt. Hon säger att alla blev nöjda med slutresultatet.

– Vi trivs, det är så fint. Det fanns en viss oro bland medarbetarna för att sitta i kontorslandskap men de flesta är positiva i dag och uppskattar inredningen och känslan man får. 

Hur fortlöpte ombyggnationen?

– Den inleddes i februari/mars 2022 och flöt på jättebra. Vi har haft ett gott samarbete med Hufvudstaden, det har märkts att hyresvärden månat om oss. Vi hade också vår arkitekt som stöttade under byggprocessen och kunde göra uppdateringar på ritningar vilket underlättade. Har företaget inte den kompetensen inhouse rekommenderar jag att ta in extern hjälp.

Spelade lokalens läge stor betydelse för er?

– För oss var det viktigt att sitta centralt. Det här är också vårt huvudkontor så det är praktiskt när både medarbetare från våra sju andra kontor och våra kunder har nära hit från Göteborg Centralstation.

Mer från Kunskap & inspiration

Närodlat mitt i Stockholm city på Norrmalmstorg 1

På Danske Banks kontor i centrala Stockholm kan anställda och kunder njuta av närodlat i bokstavlig bemärkelse. Här odlas grönsaker och kryddor på...

Bemannad miljöstation främjar hållbarhet i Femman

Företag, restauranger och kontor som är hyresgäster i Femman i Göteborg har alla tillgång till en bemannad miljöstation i fastigheten. Det skapar e...

I den här kontorslokalen fick vi allt vi behövde och lite till

När Finance Recruitment letade nya lokaler i Stockholm city hade de specifika önskemål som passade just deras mötestäta verksamhet. Carl-Christian...