Kontorets roll är viktigare än någonsin

Digitaliseringen har gjort kontorets roll viktigare än någonsin. Paradoxalt? Ja, men också fullt logiskt. Kungsgatan är ett ypperligt exempel. 

Restauranger, caféer, tunnelbana, konserthus och så det livliga Hötorget bara några gångsteg bort. Kungsgatan–Sveavägen i Stockholm är en korsning så fylld av cityliv som en plats kan vara. Att en av byggnaderna i många år gick under namnet Centrumhuset är en illustration så god som någon.  

– Vi brukar säga att Kungsgatan/Sveavägen är Sverige Times Square och Kungsgatan i sig är ju verkligen Stockholms paradgata nummer ett med direkt närhet till det mesta, säger Louise Kihlberg, Chef Marknad och Kommunikation på Hufvudstaden.   

Men i en tid då digitaliseringen har gjort det möjligt att arbeta på distans är det frågan värt vad en sådan här livlig plats mitt i smeten längre spelar för roll? Ja, en helt avgörande – vid närmare eftertanke.  

– Distansarbetet är givetvis här för att stanna men det betyder bara att kontorets roll växer ännu mer och att befinna sig mitt i händelsernas centrum med närhet till andra spännande bolag och branscher är för många ovärderligt, säger Louise Kihlberg,  

Kontoret som mötesplats  

I sin yrkesroll har hon från första parkett sett en värld i förändring. Förr damp medarbetare ned vid sina fasta kontorsplatser när arbetsdagen började och gick hem när den slutade. I dag är kontoret mycket mer än bara ett ställe där medarbetarna har sina skrivbord.  

– Ett modernt kontor ska framför allt ge energi och vara något annat än det som medarbetarna upplever i sina fokuserade arbeten hemma. Kontorets roll som mötesplats, där du träffar kollegor, skapar interaktion och kreativitet är helt central i dag, säger Louise Kihlberg.  

Värdet i att det ens finns ett fysiskt kontor har också ökat. I en mer diversifierad yrkesvardag behövs någonting att utgå ifrån.  

– Det är från kontoret som varumärket byggs, och det är här du sätter din företagskultur, säger Louise Kihlberg.  

Därmed är det också avgörande hur detta kontor tar form. Och var det ligger.  

 – Att ha närhet till service, bra träning, bra restauranger och ett livligt stadsliv är för många branscher ännu viktigare i dag. Med ett bra läge är det lättare att attrahera medarbetare och enklare att möta kunder – såväl befintliga som nya. Kungsgatan är definitivt en plats som svarar upp mot allt det, säger Louise Kihlberg.  

Mer från Kunskap & inspiration

Flexibilitet nyckeln för ett modernt kontor

Att finansbolaget DLL flyttade in i sina lokaler vid pandemins utbrott, och direkt tvingades tänka om från grunden, har gjort dem extra snabbfotade...

Det flexibla kontoret

En utdragen pandemi gjorde hemmajobbandet till vardag och skyndade på en trend som fått fäste redan före covid-19. Så frågan är: Vilka krav ställer...

Fastighetsteknikern servar med kunden i fokus

Med hög servicenivå, effektiv teknik och personligt bemötande ser fastighetsteknikerna Martin Larsson och Fredrik Nyman till att upplevelsen av...