Fokus på arbetsmiljö i skräddarsytt kontor

Feelgoods nya kontor i Göteborg blev precis den fullträff de hoppats på. Noggrann planering och stort fokus på akustik har givit en trygg arbetsplats där medarbetarna trivs och kan ladda batterierna.

I oktober 2020 flyttade Feelgood in i sina nya, fräscha lokaler på Östra Hamngatan 26 mitt i centrala Göteborg. Kontoret motsvarade de högt ställda förväntningarna som Niklas Mahlin och hans kollegor hade. Lokalen ställdes i ordning efter Feelgoods precisa önskemål, med öppen planlösning för tio personer och behandlingsrum där läkare, sjuksystrar och psykologer nu kan arbeta ostört.

– För ett företag som arbetar med just arbetsmiljöfrågor är givetvis arbetsmiljön extra viktig. En lugn kontorsmiljö är A och O för oss och vi utgår alltid ifrån det när vi tittar på nya lokaler, säger Niklas Mahlin, ekonomichef och ansvarig för utformningen av Feelgoods kontor.

För Niklas har akustiken i kontoret blivit en hjärtefråga. Störande ljud på kontor kan innebära hög stressfaktor och i värsta fall sjukskrivningar. Rätt planering och relativt små insatser från början kan göra enorm skillnad för medarbetarnas välmående.

– När vi hittat en lokal som vi tror på skräddarsyr vi den helt efter våra önskemål. Det kan vara svårt att räkna hem investeringen i en matematisk kalkyl som ekonomichef, men jag är säker på att man får tillbaka dubbelt upp på varje rätt investerad krona när det gäller sjukskrivningstal och prestation, säger han. 

Bra akustik skapar trygghet

Taket är en avgörande faktor för att dämpa ljuden i en lokal. Genom att installera 40 mm tjocka skivor istället för standarden på 20 mm blir taket en bra ljudabsorbent.

– Får man till ljud och akustik så skapas trygghet i ett rum. Den erfarenhet vi byggt upp genom ombyggnader av Feelgood egna kontor har gett oss en metod vi arbetar efter när vi ritar och planerar våra enheter för att på ett kostnadseffektivt sätt skapar en den bästa arbetsmiljö för våra medarbetare framförallt i öppna kontorslandskap. Utöver de tjockare takplattorna har vi vägg- och skrivbordsskärpar med rätt densitet samt rätt placering som även dessa bidrag till ljudmiljön på kontoret. När vi dämpat bort allt ljud så tillför vi istället ljud genom ett ljudberikningssystem. Vi kan då styra ljudet efter önskad styrka. Slutresultatet blir en bra arbetsmiljö där man inte påverkas av störande ljud. Det är en förutsättning för våra medarbetare ska kunna prestera under sin arbetsdag, säger han.

För Niklas tas det första steget mot en bra arbetsmiljö redan i planeringsstadiet. Med rätt insats vid rätt tillfälle och med en hyresvärd som är samarbetsvillig och intresserad.

– Många öppna landskap som byggs idag har problem ur ett arbetsmiljöperspektiv. Som vi bygger blir de till och med bättre arbetsro än i egna rum. Det gör att vi kan dra ner antalet kvadratmeter men inte på bekostnad av arbetsmiljön. Bygger man rätt från början så behöver det inte bli speciellt dyrt heller.

Feelgoods kontor i Göteborg

Nära samarbete med Hufvudstaden

Niklas och hans kollegor har hela tiden haft ett nära samarbete och dialog med Hufvudstaden för att få det slutresultat de ville ha.

– För oss är det viktigt att hitta en hyresvärd som går med på våra krav kring arbetsmiljö. Anki Håkansson, förvaltningschef på Hufvudstaden, och hennes kollegor köpte våra idéer direkt och var väldigt intresserade. Har vi inte med hyresvärden på projektet så blir det väldigt svårt att ro i hamn. Vi vill sitta här länge och då gäller det att alla trivs och mår bra, förklarar Niklas.

Lokalerna på Östra Hamngatan i Göteborg är optimerade för att medarbetare och kunder ska få de bästa förutsättningarna för att tillsammans hitta arbetsro och trivas i lokalen. 

Utöver den trevliga atmosfären är lokalens läge högt upp i huset, ett fint pentry och en stor terrass där man kan ta en fika utomhus och samla ny energi, mervärden som gör lokalerna trivsamma. Trots att de minskade lokalerna jämfört med deras tidigare kontor är medarbetarna jättenöjda.

– När de hade suttit i de nya lokalerna i en vecka sa medarbetare till mig hur nöjda de var. Det är roligt att få göra medarbetarnas dag bättre, det värmer verkligen i hjärtat, avslutar Niklas.

Mer från Kunskap & inspiration

I den här kontorslokalen fick vi allt vi behövde och lite till

När Finance Recruitment letade nya lokaler i Stockholm city hade de specifika önskemål som passade just deras mötestäta verksamhet. Carl-Christian...

Kontorsflytten ett lyft för Fastighetsägarna

En inflytt med hållbarhet och miljötänk som ledord föregick Fastighetsägarna GFR:s flytt till fastigheten Femman i september. – Vi är väldigt nöjda...

Swedfund har hittat hem på Drottninggatan

Swedfunds uppdrag med att bekämpa fattigdom genom att investera i hållbara företag ställer höga krav på en flexibel kontorslokal – nu har de hittat...