Folksams integrerade kontor – fullt av hållbara lösningar

Centralt på Östra Hamngatan i Göteborg, i före detta försäkringskassans lokaler, har nu Folksam flyttat in. Redan i planeringsstadiet fanns en tydlig vision av vad de ville ha utifrån fokus, bra akustik och spännande design – som Hufvudstaden hjälpte till att förverkliga.

Folksam flyttade in i lokalerna den 1 december. Det nya kontoret passade behovet av att kunna jobba aktivitetsbaserat och den lösningen kunde Hufvudstaden hjälpa till med. Förut satt våra 245 medarbetare mer åtskilda i sju våningsplan men via nya lokaler och en unik trättrappa som binder ihop de två våningsplanen har de nu möjlighet till ett mer integrerat arbetssätt.

– Att kunder och medarbetare kommer till modernt, fint och välkomnande kontor ger en extra dimension. En kollega kom till mig häromdagen och sa att den här flytten är det bästa som hänt på länge, berättar Lars Ekberg, Avtalsansvarig människor och miljöer, Folksam. Nu träffar jag arbetskompisar som jag tidigare knappt sett.

Unika detaljer

Den vackra trappan är specialritad av Dreem arkitekter. Här har man använt sig av korslimmat trä som stomme och därefter klätt in den med ytbeklädnad av betsad ek. Hållbarhetstänket resulterade i att trappan är närproducerad och konstruerad så att stommen inte påverkas av ytbeklädnaden utan går att byta ut när trappan blir sliten. Hela stommen går att behålla och återanvända.

– Den svävande konstruktionen byggdes nerifrån och upp och är staplad i formsågat korslimmat trä, säger Lars. Det såg nästan ut som ett väldigt stort och tungt Kapla.

Hållbarhet i fokus

På Folksam jobbar Lars bland annat med miljö och hållbarhet, något som också var en prioritet i samarbetet med Hufvudstaden.

– Grönt hyresavtal passar oss perfekt och nu får vi också sortering och återvinning precis som vi vill ha det. Jag ska strax träffa Hufvudstadens hållbarhetschef Karl-Johan Wall i Stockholm och utbyta erfarenheter på olika sätt. Det har varit tydligt att vi tänker lika där och det är värdefullt att utbyta erfarenheter.

Genomtänkt och genomarbetat

I framtiden planerar Folksam att fylla upp lokalen med 300 medarbetare eftersom viss verksamhet kan komma att flyttas hit. Hela 340 personer får plats, så det finns också möjlighet att växa.

– Under hela den här resan med flytten har vi haft ett öppet och ärligt samarbete med Hufvudstaden och jag, som ändå varit med i bygget av många kontor, måste säga att det här är Folksams i särklass finaste. Alla som kommer på besök är imponerade över hur genomtänkt och genomarbetat det känns.

Mer från Kunskap & inspiration

Hemma hos Mindset Group

Solljuset speglar sig i fasaden på fastigheten Achilles. Här i lokalerna vid Slussplan 9 i Stockholm träffar vi träffar Martin Nilsson, COO på...

Hemma hos Foyen

Advokatbyrån Foyen är nyinflyttade i Hufvudstadens lokaler på Regeringsgatan 38 i Stockholm. I samband med flytten har de valt att ta fram ett helt...

Lågt klimatavtryck i fokus när Equator flyttade in

Arkitektbyrån Equator tog sig an sin senaste kontorsflytt med målet att skapa ett så lågt koldioxidavtryck som möjligt. Genom återanvändning, smart...