Foyen byter kostym i ny lokal

2 min
Advokatbyrån Foyen är nyinflyttade i Hufvudstadens lokaler på Regeringsgatan 38 i Stockholm. I samband med flytten har de valt att ta fram ett helt nytt kontorskoncept som innefattar mjukare framtoning i inredningen och fler digitala funktioner.

I lokalen på Regeringsgatan 38 fastnade de för både utsikten och ytans potential. Här såg advokatbyrån en plats för tillväxt och förnyelse och ett par veckor efter visningen var kontraktet påskrivet. 

- Vi är på en resa där vi uppdaterar hela vårt varumärke, därför kändes det roligt att förnya lokalen. När vi besökte den här lokalen blev vi helt betagna av läget. Vi hade varit och tittat på en del lokaler, men detta kändes helt rätt, säger Maria Wallenborg Ekdahl, vd på Foyen.

Maria har tidigare varit hyresgäst hos Hufvudstaden och den redan etablerade relationen mellan parterna gjorde valet ännu enklare. Hon menar att hon hittills varit väldigt nöjd med samarbetet.

- Jag har goda relationer med Hufvudstaden sedan tidigare. Att de var fastighetsvärd var definitivt en faktor som spelade in när vi valde lokalen. En god relation till sin hyresvärd har stor betydelse, säger Maria.

Ny framtoning i design och inredning

Flytten innebar inte bara en ny lokal. Inredning och design har förändrats en hel del. Foyen ville frångå den traditionella advokatbyrå-inredningen och förmedla en vardagsrumskänsla. Inspirationen är hämtad från naturen. Fåglar har givit namn på mötesrum och väggar målats i jordnära färger, samtidigt som mjuka material, konst och växter fått stå i fokus.

- Det är fortfarande viktigt att skilja på hem och kontor, men vi vill skapa en välkomnande miljö där våra medarbetare trivs och kan socialisera med varandra. Därför har vi även satsat på många sociala ytor, säger Maria.

Det nya greppet kommer inte av en slump. Det är företagskulturen som har fått ta plats i det visuella. Elina Engström, projektledare på Foyen, menar att byråns värdegrund vilar i en familjär anda.

- Det familjära kanske inte är vida förknippat med vår bransch generellt. Vi har spetskompetens inom det vi gör och levererar inte bara en förstklassig service utan arbetar som ett team med våra klienter. Det är viktigt för oss att klienterna trivs hos oss, säger Elina.

Maria tillägger att det efter pandemin dessutom blir ännu viktigare med ett attraktivt kontor där medarbetarna vill vara.

- Vi vill att det ska finnas en vilja i att komma hit. Att folk ska vilja vara här för att umgås och skapa relationer. I vår verksamhet betyder närvaro på kontoret mycket för vårt arbete och ytterst skapar det ökad klientnytta. Dessutom vill vi attrahera de bästa medarbetarna, säger Maria.

En digitaliserad reception

En annan förändring flytten förde med sig är receptionsupplägget. Från att ha haft en bemannad reception sedan starten för 35 år sedan har de nu gått över till en digital lösning. Istället för att mötas av en receptionist kommer besökaren in i en ombonad loungedel med kaffemaskin och soffor. Rummet speglar visionen om vardagsrums-känslan.

- Möter man en receptionist blir det en annan typ av förväntan på dig som gäst. Men här kan du slå dig ner i lugn och ro, få en andningspaus och förbereda dig för ditt möte. Det har fått väldigt positivt mottagande både av våra medarbetare men framförallt av de besökare som fått möjlighet att testa, säger Elina.

Maria tillägger:

- Att gå till advokaten kan vara förknippat med viss nervositet. Istället för en stel och kal miljö vill vi ha en gemytlig, trygg omgivning så att man känner sig välkommen och omhändertagen från första stund hos oss, säger hon.

Pandemin snabbade på digitaliseringen

Innan coronaviruset bröt ut höll Foyen kurser och seminarier i sina lokaler samt hos sina klienter. Som för så många andra verksamheter krävdes en snabb omställning från fysiska möten till digitala. Det visade sig bli mycket lyckat. Deltagarantalet har nära femdubblats på de kurser och seminarier Foyen erbjuder.

- Vi har satsat på de modernaste tekniska lösningarna. Alla våra konferensrum är numera fullt utrustade för både digitala- och hybridmöten samt för utbildningar. Vi har även byggt en fullt utrustad studio med greenscreen för videoinspelningar och livesändningar. Det här är bara början på vår digitala resa, säger Elina.

Trots att det nya sättet att arbeta i mångt och mycket sker digitalt har lokalens läge fortfarande stor betydelse för Foyen. Maria menar att det finns en liten triangel mitt i Stockholm där de större advokatbyråerna sitter. Där gäller det att hålla till.

- Läget är jätteviktigt. Det handlar om tillgängligheten för våra klienter. Sedan speglar läget och lokalen vår marknadsposition. Så det är definitivt ett marknadsföringsverktyg, säger Maria.

Mer från Kunskap & inspiration

Här blir matresterna näringsjord till kontoret

På fjärde våning i Danske Banks kontor på Norrmalmstorg 1 i centrala Stockholm står en liten maskin som har gjort stor skillnad på senare år. Varje...

Goda grannar bidrar till Bibliotekstans gemyt

Advice har suttit på adressen sedan 1997, medan Osborne Clarke är nya i fastigheten på Norrlandsgatan 16, i Stockholm. Och där den förstnämnda har...

”Vi får mycket beröm för lokalen av våra besökare”

Aberdeen har hittat hem i ljusa, trivsamma lokaler mitt i centrala Stockholm. En arbetsplats som underlättar vardagen för både personal och gäster.