Goda grannar bidrar till Bibliotekstans gemyt

Advice har suttit på adressen sedan 1997, medan Osborne Clarke är nya i fastigheten på Norrlandsgatan 16, i Stockholm. Och där den förstnämnda har lagt mycket möda på att utveckla sin egen varumärkesidentitet, vilket syns på lokalerna, har den sistnämnda flyttat in i ett redan nyckelfärdigt REDO-kontor.

Fastigheten Kvasten 2 i hörnet Norrlandsgatan/Jakobsbergsgatan, i Stockholm. Bottenplanets fasad är klädd i polerad grön marmor, på våningarna ovanför tar den gula putsen vid. Vid porten: en skylt som indikerar vilka hyresgäster som huserar här. Gott om välkända företagsnamn, gott om framgångsrika bolag.

Ett av dem, Osborne Clarke, delägs av Mikael Nelson som personligen har ägnat skylten viss uppmärksamhet sedan advokatbyrån flyttade in i februari 2021:

– Vi kom ju hit mitt i ”peak corona” och få var på plats inne i stan. Så jag har mest kollat på den där skylten för att se vilka som sitter här, men aldrig träffat någon av dem personligen, säger han.

Fram tills nu. Nyligen sammanstrålande han med skatt- familjerätt- och redovisningsbolag Advices skattejurist Åsa Carlsson för att de kulle gå en klassisk husesyn i varandras lokaler.

På ytan var det mycket som särskilde de båda hyresgästerna åt. Osborne Clarke är nyinflyttade, medan Advice firar 25 år i fastigheten. Och där Åsa Carlsson och hennes medarbetare under 2021 ägnade en hel del tid åt att fundera ut hur deras kontor skulle byggas ut på bästa sätt, valde Mikael Nelson med kollegor att flytta in i ett av fastighetsägaren Hufvudstadens så kallade REDO-kontor, där allt redan var fixt och färdigt.

– Våra lokaler är ju väldigt olika varandra men bra var och en på sitt sätt. Det var väldigt kul att se hur Osborne Clarke hade det och jämföra lite med våra lösningar, säger Åsa Carlsson.

Mikael Nelson instämmer.

– De sitter ju jättehärligt, högst upp i huset, med balkonger, utsikt och mycket ljusinsläpp i en lokal som går i svart och vitt, medan vi huserar på första våning och har en mer dämpad och varm ljud- och färgkänsla. Det var kul, för jag trodde nog att deras lokal skulle se ut ungefär som vår.

Men yta är en sak, djup en annan. I de samtal som fördes under besöken upptäckte de snart att Advice och Osborne Clarke delar mycket. Som valen att sitta i Bibliotekstan.

– När vi behövde utöka ville vi ändå sitta kvar här, eftersom det är så praktiskt för oss, säger Åsa Carlsson. Många av våra kunder finns i området, liksom advokatbyråer vi samarbetar med. Läget gör det väldigt enkelt att boka in möten och luncher med folk.

Mikael Nelson framhåller även han vikten av att sitta nära det mesta, men ser också en annan betydelse av adressen.

– Jag har jobbat i det här området i nästan alla år av min karriär, långt innan vi på Osborne Clarke flyttade hit. Men under ett år satt jag faktiskt helt utanför stan och det var … plågsamt på alla sätt. Du tog bilen till jobbet, gick från garage upp till kontor, satt där hela dagen och åkte hem igen. Här i Bibliotekstan känner du dig som en del av en brusande stad. Ska man bli filosofisk skulle jag säga att du blir mer levande här.

Utbudet av restauranger och butiker bidrar. Att man ständigt stöter på branschkollegor och vänner ute på gatan likaså. När Åsa Carlsson och Mikael Nelson nu har lärt känna varandra kommer sådana spontanmöten också att kunna ske i trapphuset på Norrlandsgatan 16, och de hoppas kunna utveckla ”lär känna dina grannar-konceptet” framöver. För när nu våning fem och ett har etablerat kontakt finns fler okända etage att upptäcka.

– Det får väl bli en sådan där Halv åtta hos mig-grej, fast vid runt halv tre istället. ”I dag fikar vi hemma hos oss: Välkomna”, säger Mikael Nelson.

Åsa Carlsson nappar på tanken:

– Det tycker jag låter som en väldigt bra idé. Räkna med mig, jag lär dyka upp.

Mer från Kunskap & inspiration

Närodlat mitt i Stockholm city på Norrmalmstorg 1

På Danske Banks kontor i centrala Stockholm kan anställda och kunder njuta av närodlat i bokstavlig bemärkelse. Här odlas grönsaker och kryddor på...

Kontorsflytten ett lyft för Fastighetsägarna

En inflytt med hållbarhet och miljötänk som ledord föregick Fastighetsägarna GFR:s flytt till fastigheten Femman i september. – Vi är väldigt nöjda...