Fina betyg när Femman certifierats med BREEAM In-Use

Under många år har Hufvudstaden utfört ett målmedvetet hållbarhetsarbete i sina fastigheter i Nordstan i Göteborg. 2019 kom kvittot på det. Både Fyran och Femman blev certifierade enligt BREEAM In-Use med betyg Very good.

BREEAM In-Use är en certifiering som visar att fastigheter håller hög standard på en rad hållbarhetskategorier, bland annat energiförbrukning, sophantering och transport. I december 2019 fick Fastigheterna Nordstaden 8:24, både Fyran och Femman ta emot certifieringen som ett kvitto på år av målmedvetet arbete.

– Det är inte så att vi har gjort massor med insatser just nu för att få certifieringen på plats. Certifieringen är ett kvitto på att vi har jobbat rätt med hållbarhetsfrågorna i fastigheterna under lång tid, det är först nu vi valt att söka certifieringen. Det är jätteroligt att vi fått så fina betyg, säger Oskar Olsson, driftchef för Hufvudstaden i Göteborg.

För att få certifieringen i hamn i Femman genomfördes under 2019 inventeringar i ett antal olika kategorier. Förstudien visade att fastigheten redan hade höga poäng på många parametrar. Det var bara ett par små justeringar som behövdes för ännu bättre poäng.  

– Redan 2013 fick vi certifieringen Green Building som egentligen bara syftar till energieffektivitet. Med BREEAM In-Use handlar det mycket mer om den övergripande prestandan i fastigheten där energi är en av flera punkter. Den är mycket mer heltäckande och vi är väldigt glada över att ha certifieringen på plats, förklarar Oskar.

Unikt med bemannad miljöstation

I Femman finns flera hållbara initiativ som bidragit till certifieringen. Bland annat har fastigheten en bemannad miljöstation med 20 olika fraktioner där hyresgästen får hjälp att slänga avfall på rätt sätt. Det finns cykelgarage, elcykelbud och elbilsplatser som gör fastigheten tillgänglig. All el som köps in till fastigheten är märkt med bra miljöval och hela fastigheten har ett dokumenterat bra inomhusklimat.

– Certifieringen efterfrågas av såväl våra befintliga som presumtiva hyresgäster och är ett kvitto på att vi har en bra fastighet och sköter den rätt. För många hyresgäster är lokalen en stor del av verksamheten och hållbarheten viktig, avslutar Oskar.

Sedan tidigare har Hufvudstadens fastighet Nordiska Kompaniet i Stockholm certifierats med BREEAM In-Use.

Läs mer om vilka komponenter som ingår i certifieringen BREEAM In-Use.

Mer från Kunskap & inspiration

Kontorsarbete utomhus?

Minskat stillasittande, dagsljus, ökad fysisk aktivitet och en ännu mer flexibel arbetsdag. Utekontor spås bli nästa stora trend. Vi har pratat med...

Rännilen 11 – där Strindberg skrev Röda Rummet

Sann Jugendstil på utsidan. Kakelugnar, stuckaturer och dekorationsmålningar på insidan.

Bemannad miljöstation främjar hållbarhet i Femman

Företag, restauranger och kontor som är hyresgäster i Femman i Göteborg har alla tillgång till en bemannad miljöstation i fastigheten. Det skapar e...