Att cykelpendla till och från jobbet innebär välbehövlig tid för en själv och är också en välgärning för både klimatet och den egna hälsan.
– Dessutom ger det dig kontroll över din tid, det finns en frihet i att veta att du kan trampa iväg när det passar, och att du vet hur fort du kommer att ta dig från punkt A till punkt B utan att vara beroende av köer eller förseningar i trafiken, säger Tomas Grönqvist, VD på cykelserviceföretaget Mioo.
För våra hyresgäster är det numera enklare än någonsin att välja cykeln framför andra kommunikationsmedel. Som fastighetsägare erbjuder vi rymliga cykelrum där det går att utföra enklare reparationer om så behövs, somliga av dem är dessutom utrustade med el-laddare och med närliggande omklädningsrum för att man ska kunna duscha och byta om efter och inför cykelturen.
Hufvudstaden har ett väletablerat samarbete med Tomas Grönqvists Mioo, genom vilket ett antal kontorshyresgäster erbjuds en cykelservice inför våren. Även i Göteborg erbjuder vi samma upplägg för cykelservice med Pling som håller till i Nordstan.
– Då kommer vi ut till utvalda cykelrum och ser över cyklarna på plats och då finns det också möjlighet att ansluta sig till vår app som ger möjlighet till fortsatt service, säger Tomas Grönqvist.
Att ha möjlighet att få cykeln fixad direkt på jobbet gör stor skillnad. Jakob Daniels, som arbetar för Mioo, berättar att tacksamheten ofta är stor när han rycker ut. Bäst minns han en kund som var helt färdig efter att ha cyklat Hammarby Sjöstad–City på 25 minuter.
– Cykeln hade punka, så jag lagade och bytte slang. Dagen efter hörde kunden av sig, överlycklig. Hon hade cyklat sträckan tio minuter snabbare, säger Jakob Daniels.
Att på detta sätt underlätta för hyresgästerna att börja cykelpendla går hand i hand med Hufvudstadens fokus på ökad hållbarhet generellt. Förhoppningen är att det i sin tur ska leda till att fler tar plats på sadlarna.
Tomas Grönqvist välkomnar det och kan leverera goda råd på vägen för att motivera till ökat cyklande.
– En välfungerande cykel är A och O för att öka lusten till att cykla, enklare grejer som att pumpa däcken och smörja kedjan gör stor skillnad, säger han.
Regelbunden service, rätt cykel för rätt sträckor och bra kläder underlättar också. Dessutom kan det vara vettigt att kartlägga rutten noggrant. Vinsterna med att fler väljer cykelpendlande är också stort, menar han.
– Varje resa som sker per cykel till kontoret ersätter ett annat transportsätt, och statistik visar att de flesta som konverterar till cykel är sådana som tidigare körde bil. Så på det sättet är detta en större mission. Kan vi plocka bort ett antal bilar så ökar det både framkomligheten i staden och gör radikala skillnader när vi tittar på andelen koldioxid som släpps ut i luften. Dessutom mår du faktiskt bra av att cykla, och det är ju en vinst i sig.
Så får du cykeln att rulla bäst
Jakob Daniels jobbar på Mioo och genomför dagligen reparationer på plats. Här ger han sina främsta tips för att cykeln ska rulla som bäst.
Rengör. ”När cykeln är skitig – spola av den, så undviker du att smuts lagras i onödan.”
Skydda. ”Att ha cykeln på en plats där den är skyddad från vädrets makter i största möjliga mån skyddar den och håller den intakt längre.”
Pumpa. ”Med fyllda däck minimeras risk för punktering om du kör på en kant eller ojämnhet, min rekommendation är att pumpa varannan månad i varje fall.”
Smörj. ”Kedjan bör smörjas men hellre för lite åt gången än för mycket direkt. Om du smörjer på ett för tjockt lager samlas lätt skit som kan sprida sig till resten av cykeln.”
Skaka. ”Genom att studsa cykeln lätt i backen hör du om något rasslar och sitter löst, då kan du lokalisera om det är något som behöver dras åt eller fästas.”