Matavfall är en viktig resurs, som vi ska ta hand om. Det kan både användas till biogas och biogödsel. I dag slängs en stor del av matavfallet i hushållssoporna som i sin tur går till förbränning. För att uppnå Sveriges mål om att 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas införs löpande nya krav på sortering och insamling av matavfall som berör såväl privatpersoner som näringsliv.
För att göra rätt behöver du veta vad som räknas till matavfall och inte. Matavfall är ett samlingsnamn på både matsvinn och rester som blir över vid matlagning, men som inte går att äta. Bland annat:
- Skal, blast och kärnor från frukt och grönt
- Fisk, skaldjur och kött
- Kaffe- och tesump (även kaffefilter)
- Bröd
Det som inte ingår i matavfall är bland annat:
- Snus och cigaretter (släng som övrigt hushållsavfall)
- Krukväxter och snittblommor (sorteras som trädgårdsavfall eller övrigt hushållsavfall)
- Damm, jord och sand (övrigt hushållsavfall)
- Vinkorkar (övrigt hushållsavfall)
Tips för att minska matsvinn
- Planera inköpen, t.ex frukost och fruktfat i förhand baserat på hur mycket som går åt. På så sätt undviker ni att köpa mer än vad ni faktiskt kommer att använda.
- Kontrollera kylskåpet innan helgen och ta tillvara på sådant som riskerar att bli dåligt.
- Växtbaserade alternativ håller oftast längre, använd exempelvis havremjölk i stället för vanlig mjölk.
- Uppmuntra till att märka medtagen mat och matlådor så att det inte blir kvar och hinner bli gammalt.
Redan i dag har vi gemensamma källsorteringsrum i samtliga fastigheter. Det ger möjligheten att effektivisera avfallssorteringen hos våra hyresgäster, och genom samordning av avfallshanteringen minskar antalet transporter från fastigheterna.
Som hyresgäst hos Hufvudstaden så står vi för sorteringskärl och hämtning i våra källsorteringsrum och vi vill underlätta för våra hyresgäster att det ska vara enkelt att sortera rätt.