Kungsgatan är en ikonisk plats

En av Sveriges mest livfulla gator är också en av Sveriges mest välkända. På Kungsgatan i Stockholm samsas traditionella företag med nystartade tech-bolag i en miljö där historiens vingslag är lika närvarande som dagens citypuls.

Firandet av krigsslutet 1945, högertrafikomläggningen 1967, Sveriges första McDonalds-restaurang 1973. Många är de milstolpar som förknippas med Kungsgatan, vilket i sig är ett bevis på att gatan har behållit sin status genom årtiondena.   

– Kungsgatan har med sin långt över 100-årig historia en stor plats i stockholmarnas hjärtan, det är en gammal paradgata som är minst lika aktuell idag som den har varit tidigare, säger Frida Wijkström, affärsområdeschef Stockholm på Hufvudstaden.  

Nyckeln ligger förstås i gatans placering i det mest centrala av Sveriges huvudstad, med direkt närhet till all service som staden har att erbjuda. Men också i det rent estetiska: den varierande arkitekturen, med olika typer av fastigheter från olika tidsepoker, signalerar en plats med anor på samma gång som dagens cityliv ständigt pågår.  

Gamla kontor blir moderna kontor 

En liknande mix mellan gammalt och nytt återfinns bland Hufvudstadens hyresgäster. – Det är alltifrån traditionella branscher som investment banking och advokatfirmor, till nystartade fintech med moderna affärsidéer och snabba utvecklingskurvor, säger Frida Wijkström. 

Ett bevis så gott som något på denna mix är Centrumhuset, eller Oxhuvudet 18 som fastigheten i korsningen Kungsgatan/Sveavägen numera kallas. När fastigheten stod klar 1932 var det Sveriges första kontorsfastighet i sitt slag. I dag huserar den hyresgäster inom en lång rad branscher, såväl traditionella som hypermoderna.  

– Att bevara och förädla gamla fastigheter är viktigt för oss och det gör vi verkligen på Kungsgatan. Det handlar om att varsamt transformera äldre hus så att de blir moderna kontorshus anpassade för vår tid, istället för att bygga nytt. För oss är det hållbar utveckling, säger Frida Wijkström. 

Adress som attraherar rätt medarbetare 

Att sådan utveckling är möjlig bygger på ambitionen att förvalta fastigheter över tid. Hufvudstaden jobbar långsiktigt och renoverar med det i åtanke, menar Frida Wijkström.  

– För att skapa hållbara fastigheter som håller över lång tid använder vi material som kan leva länge. Vi lägger till exempel in trägolv för att det ska kunna slipas upp till nästa hyresgäst, och tar vi in tekniska system ska det vara sådana som också fungerar för framtiden.  

Resultatet blir en hyresvärd som tar ansvar för platsen där fastigheterna huserar, och som också kan bedöma hur en plats förändras från en tid till en annan. Och även om mycket händer på Kungsgatan hela tiden är en sak konstant, menar Frida Wijkström.  

– Det är en attraktiv adress som gör det lätt att attrahera rätt medarbetare eftersom det är enkelt att ta sig hit och det är nära till allt. Men framför allt är det en plats som ger en känsla av stadsliv som du inte möter på många ställen i Sverige. Att sitta på Kungsgatan, mitt i centrala Stockholm är energigivande. Så var det förr, så är det nu.  

Mer från Kunskap & inspiration

”Vi får mycket beröm för lokalen av våra besökare”

Aberdeen har hittat hem i ljusa, trivsamma lokaler mitt i centrala Stockholm. En arbetsplats som underlättar vardagen för både personal och gäster.

Det flexibla kontoret

En utdragen pandemi gjorde hemmajobbandet till vardag och skyndade på en trend som fått fäste redan före covid-19. Så frågan är: Vilka krav ställer...

Från REDO till egna lokaler

När det globala managementkonsultbolaget INVERTO Sweden AB öppnade sitt första kontor i Sverige behövde de snabbt komma på plats i en lokal. Då var...