Pumpstocken 11
Kort om fastigheten
Namn: Pumpstocken 11
Adress: Biblioteksgatan 10, Mäster Samuelsgatan 4
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg
Ett jugendhus inspirerat av Venedig
Inför husets 100-årsjubileum genomförde Hufvudstaden en pietetsfull renovering av fastigheten Pumpstocken 11. Bakom innerväggar öppnade sig en gammal prakt som återställts till nyskick eller rättare sagt, till bättre än nyskick. Arkitekten bakom huset bar med sig erfarenheterna från Strandvägen där han ritat fler hus än någon annan.
Byggnaden stod klar 1897 och sedan dess har Mäster Samuelsgatan 4 varit en kär adress. För kulturetablissemanget och affärsfolket är det restaurang Prinsen som stått, och alltjämt står för dragningskraften. För de modeintresserade stockholmarna lockar här Ralph Laurens exklusiva butik och för dem som haft anledning att anlita juridisk hjälp har anrika Alrutz Advokatfirma stått till förfogande i huset sedan 1916. Hufvudstaden köpte fastigheten 1991.
Grosshandlare som byggherre
Huset beställdes av grosshandlaren J. O. Lundqvist med ett venetianskt palats som inspirationskälla. Entrén till våningarna vid Mäster Samuelsgatan 4 har en s.k. öppen takstol och väggen mellan takstolens ben är dekorerad med oljemålningar som har motiv från just Venedig. Väggen nedanför har en hög panel, med mahagonymålat ramverk och i fyllningarna, stora målade blommor som sträcker sig mellan rutorna liksom blommorna stod bakom ett staket.
Variationernas arkitekt
Arkitekt var Johan Laurentz (1851-1901). Han var aktiv i Stockholm under en säregen tid då behovet av eleganta fastigheter var stort. Ingen har exempelvis ritat fler hus än Laurentz längs Strandvägen. Adresserna 9, 15, 17 och 35–41 bär alla hans signum. Han blev snabbt känd för att kunna variera sig, vilket syns i de närmare 50 hus han ritade.
Återställd prakt
Pumpstocken 11 ingick i det omfattande ombyggnadsprogram som Hufvudstaden genomförde i Bibliotekstan mellan åren 1994 och 1996. Mycket av den nuvarande prakten återställdes vid just denna renovering. Trapphusentrén restaurerades och blomfreskerna lyftes fram bakom täckväggar. Innerbelysning i trapphuset nytillverkades efter originalarmaturerna precis som ledstångens beslag. En ny form skapades efter beslagen och hos Beckmans Gjuteri Eftr. göts sedan den nygamla handledare med samma patina som originalet.
Klassisk kulturkrog
Den mest kända verksamheten i fastigheten är restaurang Prinsen, som fungerar som stamställe för många kulturpersonligheter och är ett nav för affärsluncher. Krögarna har ofta varit kvinnor på Prinsen. Den mesta kontinuiteten stod Fru Augusta Forsberg för, som drev krogen i närmare 50 år. Därefter ägdes den ett tag av den legendariske biografkungen Anders Sandrew. I och med att Annicka Bornebusch-Törnqvist tog över rodret på 1950-talet introducerades en mängd klassiker. Korv med pommes frites och så förstås den berömda planksteken. Sedan 1986 är Peter Nordin krögare på Prinsen.
Grundförstärkt för att hålla
Under senare år har man grundförstärkt fastigheten. Alla hus i Bibliotekstan är byggda på mark som består av ett lager av lera och vilar därför på pålar som går ned till fast grund. I Gamla Stan kan man se exempel på hus som lutar väldigt mycket och det beror på att de står på porös mark och sjunker nedåt med tiden. I denna grundförstärkning pålade man om husen med moderna stålpelare. Grundförstärkningsarbetet var omfattande och pågick länge men var nödvändigt för att undvika skador på husen. Vi vill försäkra oss om att de ska kunna stå stabilt långt in i framtiden – i vart fall i 100 år till.
En ny stadsdel: Bibliotekstan
Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det obekvämligt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.
Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.
1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.
Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.
Om fastigheten
När fastigheten Pumpstocken 11 fyllde 100 år genomförde Hufvudstaden en omfattande renovering i syfte att modernisera och samtidigt bibehålla de kulturhistoriska värdena.
Kommunikationer
Mycket goda kommunikationer med Östermalmstorgs tunnelbanestation direkt utanför dörren och flera busslinjer. Garageplats finns i intilliggande fastigheter. Hufvudstaden äger även det centralt belägna parkeringshuset NK parkering.
Närområdet
I Bibliotekstan ligger butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank, finans och advokatbyråer.
Service
Som hyresgäst hos Hufvudstaden får du en hög servicenivå som vi kan ge genom ett nära, engagerat och personligt samarbete. Vi har alltid gångavstånd till våra hyresgäster och tar emot felanmälan dygnet runt.
Övrig information
Mäster Samuelsgatan 4 / Biblioteksgatan 10 blev färdigställt år 1897 och har sedan dess varit en kär adress för många Stockholmare. Inför husets 100 års jubileum genomförde Hufvudstaden en pietetsfull renovering. Bakom innerväggar öppnade sig en gammal prakt som återställts till nyskick eller rättare sagt, till bättre än nyskick. För kulturetablissemanget är det restaurang Prinsen som stått och alltjämt står för dragningskraften. Och för Biblioteksgatans shoppingklientel var öppningen av Ralph Lauren under våren 2012 ett välkommet tillskott.