Packarhuset 4

Kort om fastigheten

Namn: Packarhuset 4
Adress: Norrmalmstorg 1, Hamngatan 8, Norrlandsgatan 2, Smålandsgatan 11
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg


Stockholms första moderna affärshus

Norrmalmstorg 1 är ett hus med enastående kvaliteter. Fastigheten Packarhuset 4, som länge kallades Citypalatset stod färdig 1932 och är ett av de främsta exemplen på tidig svensk funktionalism.

Under tjugotalet började bankiren och tidningsmannen Torsten Kreuger (1884-1973) att leta efter en lämplig plats för ett stort kontorshus åt Sydsvenska banken. När han lyckats komma över samtliga fastigheter i kvarteret Packarhuset 4 utlystes en arkitekttävling för att skapa det nya bankpalatset. Inbjudna var den tidens arkitektelit: Cyrillus Johansson (1884-1959), Albin Stark (1885-1960), Ivar Tengbom (1878-1968) och Ragnar Östberg (1866-1945). Uppdraget gick först till Johansson och Stark, men efter en kontrovers om fasadmaterialet fick istället Tengbom uppdraget. Kreuger hade ett starkt önskemål om att fasaden skulle kläs i marmorplattor, något som Johansson inte kunde acceptera. Resultatet blev dagens eleganta funktionalism med exklusiv fasad.

Unik flexibilitet

Huset är framförallt unikt på insidan. Fastigheten fick efter Tengboms förslag en bärande stålkonstruktion som möjliggjorde fria innerväggar. Kontorslokalerna kunde på detta sätt lätt förändras efter de olika förutsättningar som uppstod. De första bygglovsritningarna visade därför inga rumsindelningar, dessa tillkom först senare, helt anpassade efter hyresgästen. En flexibilitet som är minst lika gångbar i vår tid. 

I huset inrymdes, förutom Sydsvenska banken, ett stort antal tandläkare och Hotell Stockholm. Högst upp i huset, med en förnämlig utsikt över Norrmalmstorg och takåsarna, fanns hushållsskolan Margaretha som drev en restaurang öppen för allmänheten.

Bevarad arkitektur

Efter att Hufvudstaden förvärvat fastigheten av Kreugers änka år 2000 genomfördes en pietetsfull renovering. Mycket av husets ursprungliga arkitektur är bevarad, bland annat finns Torsten Kreuger kontor kvar i originalskick på andra våningen. Många detaljer i fastigheten är hyllning till historian. Man kan till exempel se att fronterna på fasadapparaten formgivna i ett vågformat mönster. Det är inspirerat av de ursprungliga välvda radiatorerna som satt här en gång i tiden.

De två nedersta våningarnas fasader är helt av glas och rostfritt stål, med en portalomfattning av polerad svartgrå Vätögranit. Ovanför detta hänger den berömda vita marmorfasaden. De tre översta våningarna är avtrappande för att tillåten taklutning skulle följas. De kompletteras med stora terrasser med metallräcken som kantar byggnadens hjässa som en krona. 

Berömd bankhall

Sydsvenska bankens stora bankhall i bottenvåningen fick imponerande proportioner. I hallen finns ett fast konstverk, ett stort intarsiaarbete i sten och metall. Förutom en klocka visar verket zodiakens alla tecken jämte en sittande klassicistisk kvinnogestalt samt fabriksbyggnader ett flygplan. Konstnär var Ewald Dahlskog (1894-1950). Idag har bankhallen återfått sin forna funktion sedan Danske bank flyttat in som den största hyresgästen i byggnaden och byggt om detta till bankkontor. Packarhuset 4 är klassat som byggnadsminne.

En ny stadsdel: Bibliotekstan

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det ineffektivt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.

Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

Ett elegant torg

Norrmalmstorg är en av Stockholms elegantaste platser. Såväl vid förra sekelskiftet, som idag finns här en air av internationell storstad med exklusiva butiker och generösa uteserveringar. Med sitt sköna söderläge och enhetliga skala har torget, som ett av få i centrala Stockholm, behållit sin speciella känsla och charm genom åren. Det är ingen tillfällighet att det är Norrmalmstorg som är den dyraste tomten i den svenska versionen av sällskapsspelet Monopol. Med nytillskott som Nobis Hotel och Vau De Ville befäster Norrmalmstorg sin plats i skärningspunkten mellan det klassiska och det moderna.

Om fastigheten

Fastigheten Packarhuset 4 uppfördes under åren 1931-32 efter Ivar Tengboms ritningar.

Kommunikationer

Flertalet bussar direkt utanför entrén, Du går till T-bana Östermalmstorg på 5 minuter och till T-Centralen ca 10 minuter. Möjlighet till Garageplats i våra intilliggande fastigheter i Bibliotekstan eller NK parkering.

Närområdet

Fastigheten ligger i hjärtat av Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer

Service

Som hyresgäst hos Hufvudstaden får du en hög servicenivå som vi kan ge genom ett nära, engagerat och personligt samarbete. Vi har alltid gångavstånd till våra hyresgäster och tar emot felanmälan dygnet runt.

Miljöcertifierad fastighet

Fastigheten Packarhuset 4 har Greenbuilding certifiering.

Övrig information

Fastigheten Packarhuset 4 byggdes främst för att husera den av Torsten Kreuger-dominerade Sydbanken och kallades därför först Sydbankshuset. Efter en namntävling några år senare döptes dock huset om till Citypalatset, ett namn som väl passade en byggnad som när den uppfördes kallades "Sveriges modernaste". Alltsedan 1840, då en sadelmakare vid namn Nils Petter Hultgren lät resa ett stort och prydligt hus på platsen, har Norrmalmstorgs västra sida präglats av elegant arkitektur. 1860 uppfördes ett hus på adressen intill, storstilat även det, och en dröm om att platsen skulle bli en av stadens mest populära mötesplatser föddes. Även om det senare huset renoverades så sent som 1910 ansågs det dock arkitektoniskt passé redan i slutet av 20-talet. Samtidigt letade Torsten Kreuger, bror till den mer kände Ivar Kreuger, efter nya lokaler åt sin bank. Sydbanken satt för trångt och utan möjlighet att expandera på Södermalm. 1929 började han att köpa upp och sedan riva fastigheterna på västra sidan av Norrmalmstorg. Torsten Kreuger var vid den tiden en av Sveriges absolut rikaste män. Förutom sitt ägande i Sydbanken byggde han upp ett smärre tidningsimperium bestående av Stockholms Dagblad, Svenska Dagbladet, Stockholmstidningen och Aftonbladet. En tävling utlystes för att bygga bankens nya lokaler och inbjudna var den tidens absoluta arkitektelit: Cyrillus Johansson, Albin S:son Stark, Ivar Tengbom och Ragnar Östberg. Det blev alltså Ivar Tengboms förslag i modernistisk, funktionalistisk stil som vann. Det unika med huset, förutom den hypermoderna stilen, var dess konstruktion. Tengbom hade varit i USA och lärt sig en för tiden helt ny teknik där man istället för att konstruera byggnader där huset invändigt hölls upp av bärande väggar lät en stålkonstruktion bli bärande. Detta stålskelett möjliggjorde öppna ytor och kreativa lösningar på kontor som dittills inte varit tänkbara. De första bygglovsritningarna visade därför över huvud taget inga rumsindelningar, dessa tillkom först senare, helt anpassade efter hyresgästen. Byggnaden är nio våningar hög med källare och mäter 57 meter på längden och 38 meter på bredden.