Satsning på Stockholm och Göteborg
Fastighetsaktiebolaget Hufvudstaden byter hösten 1998 namn till Hufvudstaden AB, och antar en ny affärsplan som går ut på att enbart fokusera på högkvalitativa lokaler för kontor och butiker i Stockholm. Ett år senare fastslås att även centrala Göteborg ingår i planen.
NK
Under 1998 förvärvar Hufvudstaden majoriteten i NK Cityfastigheter, och köper ut bolaget från börsen. Därmed blir man inte bara ägare till två anrika varuhus i Stockholm och Göteborg, plus butiksgallerior i ytterligare fyra städer. Lika viktigt är att man bygger upp värdefulla kunskaper om detaljhandel – en nisch som får ökad betydelse för varje år. Hufvudstaden flyttar även sitt huvudkontor från Norrmalmstorg 14 till NK-huset.
Ivo Stopner vd
I mars 1999 tillträder civilingenjören Ivo Stopner som ny vd för Hufvudstaden, efter Tomas Billing som haft posten ett par år. Stopner kom till företaget 1990 och har bland annat varit Sverigechef och ansvarat för affärsområdet kontor. Under hans ledning antas en ny affärsplan som fastslår att Hufvudstaden ska fokusera på tre områden: centrala Stockholm, centrala Göteborg och NK.
Norrmalmstorg 1
Efter 70 år kommer för första gången en av Stockholms mest eftertraktade fastigheter ut på marknaden. Norrmalmstorg 1 byggdes 1931 av Torsten Kreuger och har ända sedan dess ägts av hans familj. Hufvudstaden får hösten 2000 möjlighet att köpa Norrmalmstorg 1 och inleder snart en grundlig renovering av den centralt belägna funkispärlan. Huset är inflyttningsklart 2004; bland de nya hyresgästerna finns Danske Bank och spanska modekedjan Zara.
IT-bubblan spricker
IT-bubblan blåstes upp i flera år, men när den spricker i början av 2000-talet orsakar den en lågkonjunktur som slår hårdare mot Hufvudstaden än fastighetskrisen tio år tidigare. Störtdykande börskurser och omfattande konkurser skakar om hyresmarknaden i centrala Stockholm, där företag under några år tävlat om att få sitta på rätt adress. Hyresnivåerna halveras generellt, och Hufvudstaden får ett par år med större vakanser tills lågkonjunkturen är över.
Renodling av innehavet – bort med blandfastigheter
De flesta av Hufvudstadens renodlade bostadsfastigheter avyttrades under 1990-talets satsningar på utlandet. Kring 2004 säljs bolagets sista blandfastigheter med bostäder, butiker och kontor, vid S:t Paulsgatan och korsningen S:t Eriksgatan – Fleminggatan. Biograferna Victoria i Göteborg och Röda Kvarn i Stockholm byggs om till butiker, medan Hufvudstaden, SF och länsstyrelsen rustar Skandia på Drottninggatan – den sista av många biografer i bolagets historia.
Kompletta kvarter i Stockholm och Göteborg
I början av 2000-talet lyckas Hufvudstaden komplettera flera centrala kvarter genom att köpa in de sista felande pusselbitarna – som man väntat på i 50, 70 eller till och med 90 år. Det gäller bland annat Pumpstocken och Rännilen mellan Biblioteksgatan och Birger Jarlsgatan – och Härbärget (Inom Vallgraven 12) i Göteborg.
Bibliotekstan i Stockholm
Begreppet Bibliotekstan lanseras 2010 för kvarteren kring Biblioteksgatan mellan Norrmalmstorg och Stureplan. Här ska Stockholms attraktivaste shoppingområde skapas, med trevlig gatumiljö och lockande restauranger och caféer.
Framför allt arbetar Hufvudstaden målmedvetet med att locka internationella prestigevarumärken till butikslokalerna. Satsningen bär frukt och inom ett par år har flera världsmärken etablerat sig i Bibliotekstan; bland annat italienska Prada som 2013 öppnar sin butik i hörnet av Birger Jarlsgatan och Mäster Samuelsgatan.
Fredstan i Göteborg
Med sikte på Göteborgs 400-årsjubileum 2021 har Hufvudstaden tagit initiativ till en modernisering av stadens kommersiella centrum. I kvarteret Härbärget – mellan Nordstan och NK – arbetar bolaget med att skapa ett landmärke som ska innehålla moderna och flexibla lokaler. Fastigheten är samtidigt tänkt att bli en portal till ett attraktivt område för shopping och kontor kring gågatan Fredsgatan. Med en blinkning till Bibliotekstan i Stockholm är arbetsnamnet Fredstan.