Takterrass och natursten när Kvarteret Johanna får nytt liv

Förvandlingen av Kvarteret Johanna i Fredstan kommer att utveckla livet i, på och mellan husen. — Drömmen vore att restaurang Johanna återuppstår på takterrassen, säger Fredrik Ottosson, Chef Affärsområde Göteborg, Hufvudstaden.

Den omfattande utvecklingen av Kvarteret Johanna innebär bland annat att dagens 28 000 kvadratmeter blir 44 000, vad innebär det för Fredstan? 

— Jag brukar uttrycka det som att kvarteret ska växa med 50 procent. Attraktiviteten ökar genom att utbudet breddas till en mix av fräscha restauranger och butiker och en service du som kontorshyresgäst och besökare kan tänkas uppskatta som gym, kemtvätt eller skomakare.  

Hur kommer göteborgaren märka av förändringen? 

— Till en början som ett byggprojekt med ett plank längs Drottninggatan där vi berättar om områdets historia och vad vi ska göra. Efterhand skapas en helt ny silhuett, både från Brunnsparken och från Drottningtorget, när kvarteret byggs på med tre våningar. Efterhand kommer göteborgaren märka av förändringen genom ett mer levande kvarter med kaféer och restauranger. Det blir ingen ”mössa” av stål och glas utan en påbyggnad lik respektive hus av tegel och natursten.

 

Visionen för Kvarteret Johanna är att skapa ett levande och tryggt kvarter, hur vill ni göra det? 

— En av de viktigaste faktorerna för upplevd trygghet är att många människor rör sig i ett område. Genom att kvarteret växer kommer fler att arbeta i kvarteret. Vi gör dessutom ombyggnader som arkitektoniskt öppnar upp, gör det ljusare och ökar genomsiktligheten. Bland annat kommer vi på flera ställen, som i hörnet Fredsgatan och Drottninggatan, att byta mot fasader i glas i de två nedersta planen.

Kan du ge en bild av livet i Kvarteret Johanna om tio år? 

— Fredstan är ett inspirerande område dit göteborgarna kommer för att äta, shoppa och umgås. Här vill företagens medarbetare vara för att man gillar att arbeta i ett levande city. Under pandemin har många arbetat hemma och insett att det bara till viss del funkar bra – men för att medarbetarna ska vilja komma in till kontoret är arbetsplatsens utformning och läge otroligt viktigt. Vår övertygelse är att vi ska kunna erbjuda Göteborgs mest attraktiva kontorskvarter. Framgångsrika företag kommer att ges bästa möjlighet att växa här. 

— Vi har placerat fläktrum och teknik i källaren för att skapa plats för spännande tak där exempelvis utegym, trädgårdar och restauranger kan anläggas. En dröm vore såklart om restaurang Johanna i någon form skulle kunna uppstå på taket. 

Mer från Kunskap & inspiration

Kockarna som förändrade mat-sverige

Kockarna Leif Mannerström och Crister Svantesson introducerade det franska köket till mat-sverige när de öppnade restaurang Johanna. Nu pågår en...

Lejon - en naturlig del av Göteborg

Brunnsparken i centrala Göteborg har länge varit en hemvist för lejon på olika sätt. Lejonet återfinns i Göteborgs Stadsvapen, den kända Lejontrapp...

Startskott för uppbyggnaden av Vildmannen 7

Nu har det första steget tagits för att återuppföra det unika huset i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan efter den tragiska branden. E...