Uppskattad konst bevaras på fastigheten Oxhuvudet 18

Relieferna på fastigheten Oxhuvudet 18, Sveavägen 32 - 38 i Stockholm city, har en spännande historia. Just nu pågår ett gediget arbete för att bevara dem för framtiden – och processen är unik i sitt slag.

Totalt finns 37 olika motiv på den utsatta fasaden mitt i Stockholm. Filip Engvall är teknisk förvaltare på Hufvudstaden och har hållit i processen kring relieferna.

– Enligt dokumentation från byggåret föreställer motiven olika yrken och fritidsaktiviteter. Bland annat finns här en jägare, en sångare, en sotare och sportaktiviteter som tennis, höjdhopp och löpning – men även en person som drar en barnvagn.

Handgjorda mallar

– Vi har inventerat alla motiv och hittills tagit fram tre stycken mallar i gips, berättar Filip. Arbetsmomenten är avgjutning med latex, avtryck i lera, retuschering av lertryck, avtryck i gips och en sista retuschering. Med hjälp av gipsmallarna får vi en färdig relief att montera på väggen.

Ett långsiktigt arbete

Planen är att göra fler gipsmallar som blir ett slags arkiv för att säkerställa att alla motiv sparas och kan bytas ut när det behövs, till exempel om byggnaden av olika anledningar skadas av väder, vind eller åverkan.

– Materialet som vi gör formarna i är beständigt, det ska hålla långt in i framtiden, säger Filip.

En del av Stockholms stadsbild

Fastigheten, som i folkmun kallades Centrumhuset när det byggdes i etapper mellan åren 1928–31, var från början ett varuhus. Här finns idag bland annat butiken Ströms i gatuplan och huset är fyllt med moderna kontor. De ursprungliga relieferna på fasaden är gjorda av konstnären och stadsarkitekten Cyrillus Johansson, till hans andra verk hör bland annat Årstabron.

– Relieferna på Oxhuvudets fasad är unika konstverk, en del av Stockholms historia och fastighetens ursprungliga tanke. Det är viktigt att bevara dem för framtiden, avslutar Filip.

Mer från Kunskap & inspiration

Ny teknik i Skären

Under de senaste åren har bristen på effekt och elförsörjning blivit alltmer påtaglig. Genom att använda ny teknik har vi hittat lösningar för att...

Varumärke byggs från kontor

I en föränderlig värld blir det egna varumärket än viktigare. Ett centralt beläget kontor fyllt med kundernas produkter, och stor frihet för de...

Experten tipsar – konst på kontor

Rätt konstverk på arbetsplatsen skapar mervärde för både medarbetare och besökare. Konst gör oss mer kreativa och kan stärka företagets image....