Här blir matresterna näringsjord till kontoret

På fjärde våning i Danske Banks kontor på Norrmalmstorg 1 i centrala Stockholm står en liten maskin som har gjort stor skillnad på senare år. Varje helg förvandlas 20 kilo matavfall till flera kilo näringsjord. Till lycka för kökets egna odlingslådor – men också för kunder och anställda som med jämna mellanrum får brandade jordpåsar att ta med hem.

Den ser kanske inte mycket ut för världen, den lilla maskinen som står där bredvid bänken på våningsplan fyra på Danske Banks kontor. Den väsnas inte, den luktar inget. Och precis så ska det också vara. Desto mer imponerande är vad maskinen faktiskt åstadkommer. 

– Vi kan mata den med 20 kilo matavfall i veckan, måndag till fredag. Sedan står den orörd från fredag eftermiddag till måndag lunch och då har vi färdig näringsjord här istället, säger Sara Vikström, Service Manager på ISS Facility Services AB. 

Kompostmaskinen har funnits på plats sedan hösten 2019 och var från början en metod att hantera bristen på matavfallsavhämtning på adressen. Vilket inte minst blev påtagligt i bankens representationsvåning på åttonde plan, där det serveras mellan 50–70 luncher dagligen.

– Många var vana vid att sortera sitt avfall hemma och då blev det lite märkligt att plötsligt komma hit till jobbet och slänga allt i soporna, berättar Sara Vikström.

Kompostmaskinen väcker positiva reaktioner

Sedan dess har fastigheten fått avhämtning även av matavfall. Men kompostmaskinen är kvar. Anledningen; den har gjort sig lika oumbärlig som uppskattad på sin arbetsplats.

– Med åren har vi utvidgat konceptet, säger Sara Vikström. I början gick jorden bara till våra egna odlingslådor, avsedda för köket i representationsvåningen, men våren 2021 tog vi i samarbete med Danske Bank fram en särskild påse som vi kunde förvara jorden i. De här påsarna har vi sedan dess delat ut till kunder, bankens medarbetare och i samband med events.

Påsarna är tillverkade i kraftpapper och på utsidan finns en instruktion kring hur jorden ska hanteras och blandas upp med vatten för bästa resultat. Reaktionerna har varit positiva. 

– Folk blir glada för att det är så konkret – maten du slängde i förra veckan har nu blivit jord som du håller i dina händer, säger Sara Vikström. 

Kompostmaskinen producerar i dag ett par kilo jord per vecka, beroende på vad den matas med. Och numera vet personalen väl vad maskinen gillar. 

– Du lär dig efterhand och en varierad kost är den bästa. Gärna bananskal och kaffesump men inte i för stora mängder åt gången, säger Sara Vikström. 

Viktig del i hållbarhetsarbetet

Matavfallet samlas in överallt på Danske Banks kontor – i representationsvåningen högst upp men även i pentryn och fikarum på våningarna där under – för att till slut hamna i kompostmaskinen på plan fyra. Det räcker gott och väl för att det ska bli jord över både till kökets egna odlingslådor och påsarna avsedda för utdelning. Och det finns ytterligare en växel att lägga i vid behov: 

– Vi har en kompostmaskin till som har fått vila upp sig under pandemin, vi hoppas dra igång den också framöver, säger Sara Vikström. 

Hon är stolt över projektet och understryker att det går i linje med något som de jobbar med konsekvent i verksamheten. 

– Detta är bara en del av vårt hållbarhetsarbete men det är väldigt handfast och det gillar jag. Många hållbarhetsprojekt är annars väldigt stora och abstrakta. Som att byta all armatur till LED-lampor, det är väldigt viktigt men ingenting du kan ta på. Här får du en påse jord som present. Förhoppningsvis kan den tydligheten också så ett frö hos mottagaren att ta egna, hållbara initiativ i framtiden.  

Mer från Kunskap & inspiration

Sköna uterum för arbetsdagen

Passa på att njuta av sommaren även när semestern är slut. Vid Norrmalmstorg har vi inrett två av våra innergårdar – perfekt för de hyresgäster som...

”Vi får mycket beröm för lokalen av våra besökare”

Aberdeen har hittat hem i ljusa, trivsamma lokaler mitt i centrala Stockholm. En arbetsplats som underlättar vardagen för både personal och gäster.

Goda samarbeten lägger grund för god service

Goda samarbeten är avgörande för att leverera högkvalitativ service till kunderna. I en av fastighet i Bibliotekstan visar Aklilu Habtewold från...