Fastighet på Kungsgatan har blivit hållbarare

I Kåkenhusen på Kungsgatan installerades våren 2019 geoenergi – något som är unikt i Stockholms innerstad. Men redan nu har den nya investeringen skapat en betydligt mer hållbar fastighet.

Med den nya bergvärmepumpen har fastigheten fått en anläggning som förutom till värme även kan användas för kyla och energilager – och därmed skapar mindre miljöpåverkan. När Hufvudstaden mätte energiåtgången första gången i oktober 2019 var energibesparingen hela 40% mindre jämförd med samma månad 2018. Besparningen motsvarar ungefär årsenergianvändningen för fem normalvillor.

– Det ger en fin indikation på vad bergvärmen kan komma att ge. Vi kommer mäta igen när ett år har gått, berättar Niklas Engvall, projektledare på Hufvudstaden.

Ett unikt projekt

Att borra i en fastighet med 240 cm i takhöjd har haft sina utmaningar. Därför har man också borrat med vatten istället för tryckluft och borrningen har tagit tre gånger så lång tid än normalt. Men i juni 2019 blev allt klart.

– Nu är det färdigt och allt har gått över förväntan. Vi är mycket nöjda med alla inblandade. Planen är att få tillstånd att borra för geoenergi i fler fastigheter, bland annat i Göteborg, avslutar Niklas. Nu jobbar Hufvudstaden vidare för att se hur det går att göra än mer energibesparingar.

 

Läs mer om vårt energiprojket på Kungsgatan här.

Mer från Kunskap & inspiration

Lågt klimatavtryck i fokus när Equator flyttade in

Arkitektbyrån Equator tog sig an sin senaste kontorsflytt med målet att skapa ett så lågt koldioxidavtryck som möjligt. Genom återanvändning, smart...

Flexibilitet nyckeln för ett modernt kontor

Att finansbolaget DLL flyttade in i sina lokaler vid pandemins utbrott, och direkt tvingades tänka om från grunden, har gjort dem extra snabbfotade...

Nyckelfärdigt kontor efter Outpoints behov

Outpoint ville från början forma sitt eget kontor. Men när ägarna med Anna-Carin Telin och Agneta Jacobsson i spetsen fick en visning av ett...