Kvasten 2

Kort om fastigheten

Namn: Kvasten 2
Adress: Norrlandsgatan 16, Jakobsbergsgatan 11
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg


Modernt hus i klassisk tradition

Fastigheten Kvasten 2 är Hufvudstadens senaste nybyggnation i Stockholm. Med fina proportioner och en skala som smälter in i kvarteret är fastigheten ett modernt tillskott i en klassisk stadsbyggnadstradition.

Fastigheten är ett fint exempel på sober postmodernism när den är som bäst. Material och detaljering håller samma höga kvalitet som de betydligt äldre husen i Bibliotekstan. Kvasten 2 byggdes av Hufvudstaden 1987 på en plats där det under många hundra år legat bebyggelse. Tidigare fanns här ett stenhus med en komplicerad byggnadshistoria. När huset förvärvades av Hufvudstaden 1966 var det kraftigt förfallet och förändrat till oigenkännlighet efter okänsliga till- och ombyggnader.

Intim skala

För att kunna använda det attraktiva läget till moderna kontor och samtidigt bevara den intima skalan som finns i kvarteren blev nya Kvasten 2 en varsam nybyggnation. Men varsamheten till trots, har inte det nya huset blivit en intetsägande pastisch, utan är istället en stark representant för sin tid. Detta gör hela kvarteret till en intressant helhet från olika tidsepoker. 

Exklusiva material och roliga detaljer

Stor omsorg har lagts vid den nya byggnadens detaljer och material. Fastigheten har en sockel i två plan klädd i polerad grön marmor. Mellan butikslokalernas fönster löper halvkolonner som för tanken till förra sekelskiftets arkitektur. Fasaden ovanför dessa våningar består av gul slätputs. Interiört håller fastigheten samma höga kvalitet. En rolig detalj är den stiliserade dörrmatta i olika marmorarter som löper från ingången och vidare in mot det nyrenoverade trapphuset. Hörnet accentueras av ett torn som spelar mot andra äldre hörntorn som det finns gott om i närheten. 

Flygplatsarkitektens hus

Huset ritades av arkitekterna Viljar Päss (1935-)  och professor Ragnar Uppman (1929-2013). De båda engagerades till bygget för sin goda lokalkänsla. Båda hade tidigare varit arkitekter till den del av Salénhuset, numera MOOD, som ligger rakt över Norrlandsgatan. Uppman är känd som flygplatsarkitekt med verk som Sturup  och Landvetter.

Tidigare ägare flyttade in

En av de första hyresgästerna i Kvasten 2 var investmentbolaget AB Custos, som var huvudägare och moderbolag till Hufvudstaden under åren 1937 till 1997. I gatuplanet flyttade Sveriges första Pizza Hut restaurang in. I bottenvåningen ligger idag den omtyckta blomsteraffären Floristkompaniet.

En ny stadsdel: Bibliotekstan

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det obekvämligt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.

Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

Om fastigheten

Fastigheten som går under benämningen Kvasten 2 och byggdes av Hufvudstaden under sent 80-tal.

Kommunikationer

Mycket goda kommunikationer. Absolut närhet till Östermalmstorgs T-banestation samt diverse busslinjer. Även Hötorget och T-Centralen ligger på gångavstånd från fastigheten. Garage finns i fastigheten. Hufvudstaden äger även det centralt belägna parkeringshuset NK Parkering.

Närområdet

I Bibliotekstan ligger butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank, finans och juridik.

Service

Som hyresgäst hos Hufvudstaden erbjuds ni en hög servicenivå genom ett nära, engagerat och personligt samarbete.

Övrig information

I hörnan Norrlandsgatan och Jakobsbergsgatan ligger Kvasten 2, Hufvudstadens senast byggda hus. Förutom läget utmärks fastigheten av sin förnämliga kvalitet i detaljerna. Sinnrikt arkitektritat så att varje våningsplan är ljust och öppet. I gatuplanet ligger välplanerade butikslokaler med egna lager i källarplanet. Långt innan detta hus byggdes var dock detta inte en central Stockholmsadress, det var tvärtom en egen stad. Kvasten 2 byggdes av Hufvudstaden 1987, men tomten har troligen varit bebyggd i minst 400 år. Fram till dagens fastighet byggdes låg här ett stenhus med en komplicerad byggnadshistoria. Till stora delar byggdes ursprungshuset av byggherre M. Sturtzenbecker. Under 1914 ritades huset om av den välkända arkitektfirman Ullrich & Hallqvist, i samband med detta installerades också centralvärme. När Hufvudstaden köpte huset 1966 var det som många andra hus i området ett kontors-, bostads- och butikshus, men kraftigt förfallet och på grund av de många på- och ombyggnader ett arkitektoniskt vrak. Kvasten 2 är byggt i slutet av 1980-talet, en epok som många förknippar med postmodernism, men som här snarast liknar en nyfunktionalism. Fyra butikslokaler, kontor och garage ersatte det gamla dåligt planerade huset. Våningarna ett till och med fyra innehåller kontorslokaler om ca 600 kvm vardera där varje våning kan delas upp i tre mindre enheter om ca 200 kvm. Alla rum har fönster mot gatan eller den ljusa gården. Utrymmen som kapprum och toaletter har placerats i husets mörkare delar. Genom den intelligent placerade trapphallen - byggd som en diagonal passage genom hela huset - får samtliga våningsplan dagsljus och kontakt med gården. För den kräsne hyresgästen erbjuder huset två etagekontor på femte våningen. I anslutning till mezzaninerna ligger separata takterrasser. En skön lyx att kunna njuta av Stockholms takåsar från ett av stadens mer centrala lägen.