Inspirationsföreläsning med Elizabeth Kuylenstierna

I slutet av April bjöd vi in våra hyresgäster till en inspirationsföreläsning med Elizabeth Kuylenstierna, ledarskapskonsult och författare. Ett av ämnen som både vi på Hufvudstaden och Elizabeth brinner lite extra för är hur man förbättrar kulturen på arbetsplatsen genom att arbeta mer tillsammans.

Kundföreläsning.jpg

På plats i studion fanns Frida Wijkström, Chef Affärsområde Stockholm och Anki Håkansson, Förvaltningschef Göteborg pratade med Elizabeth om hur man bygger och upprätthåller en stark företagskultur.

Vilka är de viktigaste faktorerna för hur man bygger och upprätthålla en stark företagskultur?
- Det som kommer att bygga kulturen stadig är att man just pratar om hur man vill ha den. Kulturen utgörs av de samlade beteenden som vi människor står för, så om vi pratar om vilken kultur vi vill ha tillsammans, är det lättare att veta vad vi förväntar oss av varandra, och vad som krävs för just vår verksamhet. Att behålla den starka kulturen brukar vara en utmaning, vi behöver fortsätta jobba på det vi vet att vi vill, och hjälpa varandra.

Vad vinner företag på att bygga en stark företagskultur?
- Det blir en stark VI-känsla, en känsla av samhörighet och gemenskap, som ett lag som jobbar mot ett mål tillsammans. Det märks också tydligt ut mot kunder och samarbetspartners att här finns en stark kultur, här tror vi på det vi gör och bryr oss om verksamheten. Det är attraktivt även för kunden. En arbetsgivare med stark företagskultur är en man gärna stannar hos. En inkluderande, utvecklande och energigivande kultur vill man helst inte lämna.

Hur stor roll spelar det fysiska kontoret?
- Jag tror att det spelar en stor roll för att bygga en stark företagskultur. Vi är inte gjorda för ensamarbete och sitta bakom en skärm hela dagarna, utan vi har ett grundläggande behov av gemenskap, samhörighet, kontakt och samspel. Det går aldrig att få på digitala möten på samma sätt. Fysiska kontor ger möjlighet till det där snacket i korridorerna, vid kaffemaskinen, möten mellan kollegor, enkelheten, och sådant är oerhört viktigt även för våra prestationer.

Att bygga en stark företagskultur tar både tid och kräver engagemang. Våra tips är att fokusera på beteenden, kommunikation och gruppdynamik, men även en trivsam arbetsmiljö, anpassad för er verksamhet. Men framförallt, bli en ambassadör för er arbetsplats. En stark företagskultur kan inte byggas av en enskild person - det skapar vi tillsammans.

Mer från Kunskap & inspiration

Återbruk och innovation

För många hyresgäster är hållbarhetsfrågan central i valet av kontorslokaler. På Hufvudstaden har vi infört flera initiativ för att möta de höga...

Unik lösning när Göteborgs elcykelbud tar plats i Nordstan

I ett led att bli en mer hållbar stad och underlätta för trafiken i city har Göteborg nu fått Sveriges första logistikcenter byggda för elcyklar.

Hemma hos Advice

Skatt- familjerätt- och redovisningsbolaget Advice har sitt kontor i Bibliotekstan. De sitter högt upp i fastigheten och har fantastisk utsikt över...