Pumpstocken 12

Kort om fastigheten

Namn: Pumpstocken 12
Adress: Birger Jarlsgatan 15
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg


Ett jugendhus inspirerat av Venedig

På Birger Jarlsgatan 15 ligger ett av Stockholms vackraste jugendhus. Den enkla naturstenen möter rikt ornamenterad och putsad fasad och de vackra fönstren och burspråken byggnaden till en njutning för öga och själ. Byggherre Bocander visste sannerligen vad han gjorde när han gav arkitektfirman Hagström & Ekman uppdraget att bygga Pumpstocken 12. Resultatet: en stolt fastighet som självsäkert tagit sig an sitt andra sekel.

Arkitekterna bakom denna fastighet är Georg Hagström (1865 – 1918) och Fritjof Ekman (1871 – 1941). De är kända för sin svulstiga estetik med drag av både svensk barock och jugend passade tidens nationella strömningar väl, och de ritade en rad palatsliknande byggnader på stadens flottaste adresser, bland andra Strandvägen, Narvavägen och Karlavägen. Hittar du ett stort hus med bottenvåning och portal i natursten, hängtorn och burspråk på någon av dessa gator, är det ganska troligt att dessa ligger bakom.

Arkitektparets mest kända byggnad torde vara Hemgården på Östermalmsgatan, mest för att det var stadens första hus med centralkök och mathissar till de olika våningarna. Just de tekniska lösningarna är typiska för Hagström & Ekman, som båda gjorde studieresor ut i Europa i slutet på 1800-talet och imponerades av komforten och den höga tekniska standarden i de förmögna människornas palats. Tekniken tog de med sig till en annan känd byggnad: Blå Tornet på Drottninggatan, som var August Strindbergs sista bostad. Trots att Hagström & Ekman prospekterade totalt 144 byggnader i Stockholm, fick de knappt något erkännande under sina verksamma år. Det är först på senare år som arkitektparet fått sin rättmätiga upprättelse. Få har satt så tydliga spår i Stockholms stadsbild.

Marmor och stuckatur

Innanför de vackra entrédörrarna till Birger Jarlsgatan 15 inbjuder en trappa av vit marmor, ekräcken och väggar i gul och röd stucco-lustro till fortsatt färd in i huset. Den uppmärksamme upptäcker genast takutsmyckningen föreställande en molngudinna med girlanger i händerna. Den pampiga upplevelsen fortsätter i trapphuset med samma vackra vita marmor, blyinfattade och flerfärgade fönster, brun kasetterad takstuckatur med akantusmotiv och puttis, och mörkbruna pardörrar med fyllningar och överstycken som leder in till kontoren. En nyhet som Hagström & Ekman introducerade i just denna fastighet var de ljusa förrummen som ersatte de mörka och trånga tamburerna som annars var standard vid tiden för husets uppkomst. Hufvudstaden har ägt fastigheten sedan 1978.

Pumpstockar och Birger Jarlsgatan

Pumpstockar var trästockar som genomborrats på längden för att användas som dräneringsrör av vattensjuk mark eller helt enkelt som vattenledningsrör. År 1661 lade pumpmakaren Erik Rawaldson fram en förfrågan om att få använda tomten som förvaringsplats för sina pumpstockar hos byggnadskollegium - och därifrån kommer kvartersnamnet.

Grundförstärkt för att hålla

Under senare år har man grundförstärkt fastigheten. Alla hus i Bibliotekstan är byggda på mark som består av ett lager av lera och vilar därför på pålar som går ned till fast grund. I Gamla Stan kan man se exempel på hus som lutar väldigt mycket och det beror på att de står på porös mark och sjunker nedåt med tiden. I denna grundförstärkning pålade man om husen med moderna stålpelare. Grundförstärkningsarbetet var omfattande och pågick länge men var nödvändigt för att undvika skador på husen. Vi vill försäkra oss om att de ska kunna stå stabilt långt in i framtiden – i vart fall i 100 år till.

En ny stadsdel: Bibliotekstan

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det obekvämligt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.

Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

Om fastigheten

På Birger Jarlsgatan 15 ligger Pumpstocken 12, ett av Stockholms vackraste jugendhus.

Kommunikationer

Mycket goda kommunikationer. Absolut närhet till Östermalmtorgs T-banestation som ligger utanför fastighetens entré. Garage finns efter tillgång i intilliggande fastigheter. Hufvudstaden äger även det centralt belägna parkeringshuset NK Parkering på Regeringsgatan.

Närområdet

I Bibliotekstan ligger butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

Service

Som hyresgäst hos Hufvudstaden får du en hög servicenivå som vi kan ge genom ett nära, engagerat och personligt samarbete. Vi har alltid gångavstånd till våra hyresgäster och tar emot felanmälan dygnet runt.

Övrig information

På Birger Jarlsgatan 15 ligger ett av Stockholms vackraste jugendhus. Den enkla naturstenen möter rikt ornamenterad och putsad fasad och de vackra fönsterna och burspråken gör denna byggnad till en njutning för öga och själ. Byggherre Bocander visste sannerligen vad han gjorde när han gav arkitektfirman Hagström & Ekman uppdraget att bygga Pumpstocken 12. Resultatet: en stolt fastighet som självsäkert tagit sig an sitt andra sekel. Innanför de vackra entrédörrarna inbjuder en trappa av vit marmor, ekräcken på ursprungliga mässingstolpar och väggar i gul och röd stucco-lustro till fortsatt färd in i huset. Den uppmärksamme upptäcker genast takutsmyckningen föreställande en molngudinna med girlanger i händerna. Golvet i trapphuset är av samma vackra vita marmor som entrén och väggarna är gulgröna. Fönsterna i trapphuset är blyinfattade och flerfärgade. Taket på våningsplanen kännetecknas av brun kasetterad stuckatur med akantusmotiv och puttis. Mörkbruna pardörrar med fyllningar och överstycken leder in till kontoren. En nyhet som Hagström & Ekman introducerade i just denna fastighet var de ljusa förrum som ersatte den mörka och trånga tamburen som annars var standard vid tiden för husets uppkomst.