Kvasten 6

Kort om fastigheten

Namn: Kvasten 6
Adress: Biblioteksgatan 5, Mäster Samuelsgatan 6-8
Område: Bibliotekstan/Norrmalmstorg


En känd adress med rik historia

När fastigheten Kvasten 6 stod färdig var den med sina fyra våningar, ett till ytan anspråkslöst hus. Ändå har huset inrymt såväl svensk filmhistoria som grundplåten till Hufvudstaden.

Fastighets AB Kvasten bildades i februari 1915 och förvärvades kort därefter av det nystartade fastighetsbolaget Hufvudstaden, med Ivar Kreuger (1880-1932) och Paul Toll (1882-1946) i spetsen. Huset är fortfarande i Hufvudstadens ägo och är ett av åtta hus som funnits i beståndet sedan tiden före 1920. Huset ansågs vid färdigställandet 1917 ha ett modest yttre i senjugend. Endast fyra våningar högt enligt tidens bestämmelser för gammal bebyggelse och med en enkel fasad av oputsat Helsingborgstegel. Burspråken visar ett exempel på tidig betongarkitektur där råbetongen är synlig.

Klassisk Stockholmsbiograf

Arkitekt var Edward Bernhard (1874-1954). I trapphuset märks en stenintarsia med en speciell historia. Ägaren Kreuger beställde en stjärna i sten som symbol för hans tändsticksimperium. Stjärnan finns fortfarande kvar, både i fastigheten, och som symbol på tändsticksaskarna.

Vid inredningen av den klassiska biografen Röda Kvarn hade Bernhard hjälp av stadshusarkitekten Ragnar Östberg (1866-1945). Engagerad i bygget var också biografdirektören och filmpionjären Charles Magnusson. Röda kvarn hade tidigare legat på Hamngatan men fick flytta till Biblioteksgatan när NK skulle byggas.

Det goda samarbetet mellan biografdirektören och Hufvudstaden blev embryot till SF, Svensk Filmindustri. Hufvudstaden ägde länge SF och kom på så sätt att ha många biografer, både i Stockholm och Göteborg, i beståndet.

Raffinerad lyx

Vid premiären i slutet av 1915 gjorde biografen omedelbar succé, mycket tack vare den sensationellt vackra inredningen. Stilen betecknas som senjugend med rikliga boaseringar, stuckaturer och fint uppbyggda armaturer.

Under våren 1973 beslutade SF att foajén på andra våningen skulle byggas om till en ”filmstudio för kvalitetsfilm”. Så föddes Lilla Kvarn, samtidigt som entrén byggdes om. 2006 stängde biografen och den unga klädkedjan Urban Outfitters flyttade in. Ombyggnaden till butik utfördes av arkitektkontoret Koncept Stockholm. Efter Urban Outfitters huserar nu Eataly här. Ombyggnaden är varsamt genomförd, med återställande av originalarkitektur, och stor hänsyn till det höga kulturvärde som lokalen har. Ett exempel på detta kan man skåda i biografens välvda tak där man kan se takmålningar som är original. En viktig del i genomförandet av förändringen var att garantera dess reversibilitet - Biograflokalen kan alltså helt återställas i framtiden.

En ny stadsdel: Bibliotekstan

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings och malmfogde. Med tiden ansågs det ineffektivt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm (dåvarande Gamla Stan) igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm. Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

1885 skedde en stor namnrevision av Stockholms gator och Norrmalmsgatan döptes om till Biblioteksgatan efter det nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården. Gatan förlängdes även till sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg. Detta kan ses som det första steget i förvandlingen där en oansenlig gränd blev en fashionabel affärsgata.

Idag har området kring Biblioteksgatan utvecklats till Bibliotekstan – Stockholms självklara centrum när det gäller mode, smycken och accessoarer tillsammans med restauranger och caféer. Här finns butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

En kändistät adress

I fastigheten fanns också under många år den beryktade nattklubben Alexandra. Under nattklubbsdrottningen Alexandra Charles ledning blev klubben Stockholms viktigaste inneställe. Här har Jimi Hendrix, Elton John och Jack Nicholson förlustat sig samtidigt som en ung Carl XVI Gustaf dansat med sin Silvia. 

Om fastigheten

Hufvudstadens första hus, fastigheten Kvasten 6, byggdes 1917.

Kommunikationer

Mycket goda kommunikationer. Absolut närhet till Östermalmstorgs och Hötorgets T-banestation samt diverse busslinjer. Garage finns i området. Hufvudstaden äger även de centralt belägna parkeringshusen NK Parkering och Continentalgaraget.

Närområdet

Här ligger butiker med de mest prestigefyllda internationella modevarumärkena och det bästa inom svenskt mode sida vid sida med de mest framträdande företagen inom bank och finans samt de mest kända advokat- och juristbyråerna.

Service

Som hyresgäst hos Hufvudstaden får du en hög servicenivå, och det kan vi ge genom ett nära, engagerat och personligt samarbete. Vi finns alltid på gångavstånd från våra hyresgäster och tar emot ärenden dygnet runt.

Övrig information

När Kvasten 6 på Biblioteksgatan 5 stod färdigt var det med sina blott fyra våningar, ett till ytan anspråkslöst hus. Ändå skulle här rymmas såväl svensk filmhistoria som grundplåten till Hufvudstaden. Fastighets AB Kvasten bildades i februari 1915 och förvärvades kort därefter av det nystartade fastighetsbolaget Hufvudstaden, med Ivar Kreuger och Paul Toll som starka män. Huset på Biblioteksgatan 5, som tillhörde Kvasten, är fortfarande i Hufvudstadens ägo och är ett av åtta hus som funnits i beståndet sedan tiden före 1920. Huset ansågs vid färdigställandet 1917 ha ett modest yttre i senjugend. Blott fyra våningar högt enligt tidens bestämmelser för gammal bebyggelse och med en enkel fasad av oputsat Helsingborgstegel. Burspråken visar ett exempel på tidig betongarkitektur där råbetongen är synlig. Kanske inspirerades arkitekten Edvard Bernhard (1874-1954) av sin kollega Ragnar Östbergs strama och monumentala tegelestetik när han ritade Kvasten 6. Ragnar Östberg (186-1945) var för övrigt medarkitekt till den bejublade inredningen av biografen Röda Kvarn. Biografverksamheten upphörde i mitten av 2000-talet då lokalen övergick till att inrymma butiksverksamhet. I samband med övergången till butiksverksamhet genomfördes en totalrenovering av lokalen där biograflokalens ursprungliga utseende från 1915 återskapades.