Nu blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall i Stockholm

Matavfall kan vara en enorm tillgång, men ändå hamnar drygt 70 procent av alla matrester i soporna. Från och med 1 januari 2023 träder en ny lag i kraft som gör det obligatoriskt för alla verksamheter i Stockholm som har pentry eller kök att sortera ut matavfallet. Vad är det egentligen som gäller?

Matavfall är en viktig resurs, som vi ska ta hand om. Det kan både användas till biogas och biogödsel. I dag slängs en stor del av matavfallet i hushållssoporna som i sin tur går till förbränning. För att uppnå Sveriges mål om att 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas införs löpande nya krav på sortering och insamling av matavfall som berör såväl privatpersoner som näringsliv.

För att göra rätt behöver du veta vad som räknas till matavfall och inte. Matavfall är ett samlingsnamn på både matsvinn och rester som blir över vid matlagning, men som inte går att äta. Bland annat:

  • Skal, blast och kärnor från frukt och grönt
  • Fisk, skaldjur och kött
  • Kaffe- och tesump (även kaffefilter)
  • Bröd

Det som inte ingår i matavfall är bland annat:

  • Snus och cigaretter (släng som övrigt hushållsavfall)
  • Krukväxter och snittblommor (sorteras som trädgårdsavfall eller övrigt hushållsavfall)
  • Damm, jord och sand (övrigt hushållsavfall)
  • Vinkorkar (övrigt hushållsavfall)

 

Tips för att minska matsvinn

  • Planera inköpen, t.ex frukost och fruktfat i förhand baserat på hur mycket som går åt. På så sätt undviker ni att köpa mer än vad ni faktiskt kommer att använda.
  • Kontrollera kylskåpet innan helgen och ta tillvara på sådant som riskerar att bli dåligt.
  • Växtbaserade alternativ håller oftast längre, använd exempelvis havremjölk i stället för vanlig mjölk.
  • Uppmuntra till att märka medtagen mat och matlådor så att det inte blir kvar och hinner bli gammalt.

Redan i dag har vi gemensamma källsorteringsrum i samtliga fastigheter. Det ger möjligheten att effektivisera avfallssorteringen hos våra hyresgäster, och genom samordning av avfallshanteringen minskar antalet transporter från fastigheterna. 

Som hyresgäst hos Hufvudstaden så står vi för sorteringskärl och hämtning i våra källsorteringsrum. Vid frågor hur den nya lagen berör er och hur ni kan få till en smidig lösning på ert kontor, är ni varmt välkomna att höra av er till er kontaktperson eller kontakta kundservice.

Mer från Kunskap & inspiration

Ett tak för den biologiska mångfalden

Genom att anlägga solceller och äng på ett tak i Stockholms city skapas en innerstadsmiljö som genererar elektricitet och värnar om våra humlor, bi...

Belysning på vackra trapphusmålningar

I dagarna har vi satt upp ny armatur i entrén på Mäster Samuelsgatan 4 i Stockholm – för att belysa och sätta fokus på de vackra trapphusmålningarna.

Dekorationsmåleri i Bibliotekstan

Här förbereder vi för en ny hyresgäst som ska flytta in i ett av våra moderna kontor – där vi även är måna om att bevara tidstypiska detaljer.