Ny teknik sparar energi

Under de senaste åren har bristen på effekt och elförsörjning blivit alltmer påtaglig. Genom att använda ny teknik har vi hittat lösningar för att minska belastningen på elnätet.

I på- och ombyggnadsprojektet av fastigheten Skären 9 blev effektbristen en utmaning. Nätägaren kunde inte erbjuda en ökad effekt vilket var nödvändigt då vi bland annat byggt på två våningsplan. För att inte belasta elnätet mer än vad som är nödvändigt blev lösningen i projektet att använda ny teknologi från Ferroamp. Tekniken gör att vi på ett bättre sätt kan hushålla och optimera el- och effektanvändningen. Det är ett system med intelligent styrning som använder energi lagrade i stora batterier för att kunna hantera tillfälliga effekttoppar. Batterierna laddas via fastighetens solceller på taket.

Fastigheten Skären 9 har utökats med 2 600 kvm och med smarta, hållbara lösningar har energianvändningen minskat med 30%. Förutom ny teknik för värme- och ventilationssystem har vi installerat nya, bättre fönster och modern belysning. Lokalerna har inretts med gedigna materialval som håller över tid och på taket har det planterats en äng som gynnar den biologiska mångfalden. 

Mer från Kunskap & inspiration

Aktivitetsbaserat kontor – Hufvudstaden har hittat hem

En omvärld i allt snabbare förändring och ett kontor som inte var ändamålsenligt. Det var utgångsläget när Hufvudstaden bestämde sig för att en...

Sköna uterum för arbetsdagen

Passa på att njuta av sommaren även när semestern är slut. Vid Norrmalmstorg har vi inrett två av våra innergårdar – perfekt för de hyresgäster som...

Belysning på vackra trapphusmålningar

I dagarna har vi satt upp ny armatur i entrén på Mäster Samuelsgatan 4 i Stockholm – för att belysa och sätta fokus på de vackra trapphusmålningarna.