Möt Hufvudstadens VD

Efter 15 år i olika roller på Hufvudstaden AB tar Anders Nygren plats på VD-posten. Att skapa framtidens kontor, butiker och attraktiva stadsmiljöer blir ännu viktigare nu efter pandemin.

Hej Anders! Så berätta, vem är Hufvudstaden AB:s nya VD?

– Jag kommer ursprungligen från Sundsvall och var i ungdomen väldigt fokuserad på sport. Fotboll och utförsåkning tog upp mesta delen av min tid. I varje fall fram tills jag började studera till civilingenjör i Luleå och därefter begav mig in i yrkeslivet. Nu har jag varit på Hufvudstaden sedan 2007, då jag började som chef för fastighetsutveckling och har sedan dess även varit chef för affärsområde Stockholm samt tillförordnad chef för affärsutveckling. Så jag har sett det här bolaget från många olika håll.

Varför sökte du dig till bolaget från första början?

– Jag upptäckte Hufvudstaden redan under min tid som entreprenör på Skanska, och då var det främst för Hufvudstadens fina, anrika fastigheter. När jag sedan fick frågan var det ett enkelt val.

Det har gått 15 år sedan dess. Tiden går fort när man har roligt?

– Ja, nyckeln är att jag har fått prova på nya saker och utvecklats hela tiden. Och det får jag verkligen göra nu i min nya roll också.

Vad fick dig att tacka ja till rollen som VD?

– I grunden för att jag tycker att Hufvudstaden är ett fantastiskt företag. Jag känner många av medarbetarna och vi har en intressant och rolig verksamhet. Särskilt nu när vi är inne i stora samhällsförändringar. Hur ska vi jobba med retail? Hur drar vi nytta av den digitala utvecklingen? Hur kan vi fortsätta skapa platser där människor vill vara? Det är stimulerande att jobba med sådana frågor. 

Så, var ligger prioriteringarna för dig som VD?

– För det första ska vi behålla vår affärsidé, vår riktning och fortsatt fokusera på Stockholm och Göteborg, kontor och butiker i bästa läge. Självklart blir det stort fokus på de projekt som vi har startat upp i närtid, som tillhör våra största någonsin. Som kvarteret Johanna i Göteborg där vi ska investera cirka två miljarder kronor. Sedan handlar det förstås om hållbarhetsfrågan som griper in i alla våra projekt. När man, som vi, tänker 100 år framåt i tiden är det avgörande att använda energieffektiva och hållbara lösningar

Utmaningen att locka människor tillbaka till kontoren efter att de i två års tid har suttit mycket hemma och jobbat. Hur löser man det?

– Vi såg en återhämtning när restriktionerna släppte ett tag, då ville plötsligt alla in på kontoret för att umgås, men jag tror ändå att vi i framtiden kommer att jobba mer hemma än före pandemin. Då handlar det om att göra kontoren ännu bättre, för kan de inte konkurrera med det du har hemma så minskar drivkraften att åka in.

Du går nu in på 16:e år på samma bolag. Har du något favoritminne från dina år på Hufvudstaden?

– Det är svårt att välja, men ska jag plocka en sak så är det nog omförhandlingen med Vinge Advokatbyrå. Den var så oerhört komplex. Vi skulle bygga om den fastighet de satt i, bygga nya våningsplan på fastigheten och var dessutom tvungna att hitta en evakueringslokal för dem att sitta i under tiden. Mitt första möte om detta hade jag 2008 och först 2019/2020 skedde själva ombyggnaden. Det var en otrolig resa och jag är väldigt nöjd med slutresultatet.

För att knyta ihop säcken; vad är det enskilt viktigaste du har tagit med dig in i yrkeslivet från din ungdoms stora intresse för sport?

– Att jag höll på med en individuell sport och en lagidrott. I utförsåkning hänger allt på dig och det finns många liknande situationer i arbetslivet. Men med åren har jag insett att det roliga är att bygga ett lag där vi hjälper varandra att prestera vårt bästa.

 

Ladda ned pressbild Anders Nygren

Mer från Kunskap & inspiration

Stockholms mest attraktiva område

Att väcka liv och rörelse i några kvarter fyllda med kontorslokaler mitt i city kan vara en utmaning. Men ibland fungerar det över all förväntan. I...

Kontorets roll är viktigare än någonsin

Digitaliseringen har gjort kontorets roll viktigare än någonsin. Paradoxalt? Ja, men också fullt logiskt. Kungsgatan är ett ypperligt exempel. 

Fastighetsteknikern servar med kunden i fokus

Med hög servicenivå, effektiv teknik och personligt bemötande ser fastighetsteknikerna Martin Larsson och Fredrik Nyman till att upplevelsen av...