Från traditionellt kontor till ombonad mötesplats

Kreativa rum och mindfulness kanske inte vanligtvis associeras med finansbranschen. När finansbolaget DLL flyttade från Birger Jarlsgatan till Kungsgatan i Stockholm tog de tillfället i akt att skapa en välkomnande mötesplats framför en traditionell kontorsmiljö.

När DLL styrde riktningen mot Kungsgatan 36 i Stockholm var de eniga om att skapa en trivsam arbetsplats dit medarbetare, kunder och partners vill komma för att mötas. I entrén möts besökaren av en ljus lokal i varm färgskala, tre soffgrupper och en kaffeavdelning med magasin att bläddra i.

- Våra besökare säger att de blir lugna när de kommer till oss. Det är precis det vi vill. Man ska känna att detta är en plats där man vill mingla, träffas, ta möten eller en kopp kaffe, säger Victoria Geiborg, Facility manager på DLL.

Lika betydande tycker Victoria att adressen är. Därför var det av vikt att flytta till ett kontor i centralt läge.

- Läget är jätteviktigt. Det speglar vår verksamhet. Vi vill säga att vi är lättillgängliga, välkomnande och pålitliga. Det gör vi här på Kungsgatan.

Pandemin har förändrat arbetsplatsen

I det nya kontoret har mötesplatsen som koncept stått i centrum. Något som Victoria menar har blivit än mer relevant i samband med pandemin. Hon säger att medarbetare inte längre behöver åka till kontoret för att jobba, utan gör det för att mötas kring ett visst projekt eller för att känna av kulturen och träffa sina kollegor. Därför har de även givit plats för att partners ska kunna komma och arbeta i lokalen.

- Många undrar nog vad som händer med företagskulturen i pandemin. Vi vill bevara kontakten och kreativiteten kollegor emellan. Det är väldigt viktigt. Dessutom är det smidigt för arbetet att ha våra partners på plats och det ger oss bättre kontakt sinsemellan, vilket är superbra, säger Victoria.

Plats för hälsa och välmående

Mötesplatsen kretsar dock inte bara kring det sociala utbytet. Det ska även vara en plats för hälsa och välmående. Inredningen har valts med omsorg för att skapa en välkomnande och inkluderande känsla. Bruna, gröna och dovt blåa färger kombineras med rislampor, ekparkett och växter. Kontoret har utrustats med löpband där medarbetarna kan kombinera samtal med motion och ett rum för att utöva mindfulness med hjälp av VR-glasögon har installerats.

- Förra kontoret var kalt och sterilt, kanske något man förväntar sig av ett finansbolag. Men vi har lyssnat in medarbetarna och tagit mjuka värden i beaktning kring material- och möbelval. Vi tänker på hela människan, säger Victoria.

Victoria är extra stolt över det kreativa rummet. Där har de installerat projektorer som spelar upp filmsekvenser och ljud från olika miljöer i världen. Det tar personen i rummet till andra platser.

- Det kreativa rummet är fantastiskt. När du går in i där kan du sväva iväg med hjälp av bilden och ljudet. Det finns en film där vattnet stiger på väggarna. Då börjar man instinktivt hålla andan. En av våra säljare som kom in i rummet blev alldeles stum och tårögd. Det är så realistiskt, säger Victoria.

Stort nöje kring service och lokal

DLL skrev på avtalet till sina nya lokaler i januari 2020. Planerna för lokalanpassningen sattes strax därefter. Men när pandemin inom kort var ett faktum fick DLL andra direktiv från moderbolaget om hur renoveringen skulle genomföras.

- Det blev stressigt när vi fick nya direktiv för lokalanpassningen, men Hufvudstaden var fantastiska när vi behövde ställa om. Vi fick fyra veckor till på oss att göra justeringar. Sedan skedde småjusteringar långt in i projektet. De var väldigt tillmötesgående, det var aldrig några problem, säger Victoria.

Hon minns särskilt när det kreativa rummet skulle byggas. Fem projektorer skulle sättas upp för att spela upp film på tre väggar men ett schakt som var i vägen var nära att sätta stopp för planerna.

- Projektledaren kollade genast upp om det gick att ta bort schaktet. Det gjorde det. Våra intressen tillgodosågs, vilket var superhärligt. Hufvudstaden har varit förändringsbenägna och snabba på bollen genom hela projektet, säger Victoria.

DLL är mycket nöjda med sin nya lokal på Kungsgatan som de fastnade för tack vare potentialen de såg i den. Ett kvitto på att jobbet de lagt ned lönat sig är att besökare och medarbetare visat stor uppskattning.

- Många som kommer hit säger att de vill jobba här. Då har man lyckats lyssna in människornas behov och önskan.